Netanyahu's doel: niet informeren maar wakker schudden

Tuesday, May 01, 2018 |  Ryan Jones
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft veel ophef gemaakt in zijn dramatische presentatie van geclassificeerde documenten over het Iraanse kernwapenprogramma die uit Iran werden gesmokkeld.

De Amerikaanse president Donald Trump wordt nog harder geraakt, omdat hij suggereert dat de Israëlische leider nieuw en overtuigend bewijsmateriaal heeft achtergehouden met betrekking tot de naleving (of het ontbreken daarvan) door Iran van de nucleaire overeenkomst.

Maar feitelijk was Netanyahu's doel waarschijnlijk niet het verstrekken van nieuwe informatie. Het is zeker van grote waarde om deze documenten in bezit te hebben, die in feite neerkomen op zelfbeschuldiging door Iran. Tegelijkertijd zijn de klachten van sommige Israëlische, Amerikaanse en Europese leiders dat Netanyahu hen niets had verteld wat ze nog niet wisten, ook correct.

En daar gaat het om. Netanyahu's presentatie dwong degenen, die zich hopeloos vastklampen aan de Iraanse nucleaire overeenkomst, om openlijk te erkennen dat ze hebben geweten dat Iran al die tijd loog, en besloten om daar weinig of niets aan te doen.

Stemmen als Federica Mogherini, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, benadrukken dat, ondanks het waarheidsgehalte van wat Netanyahu heeft gezegd, de door Obama bemiddelde nucleaire overeenkomst de beste manier blijft om Iran ervan te weerhouden kernwapens te verkrijgen, in ieder geval op de korte termijn.

Wat deze leiders weigeren te erkennen, is dat dit soort inperking al eerder is uitgeprobeerd en vaak tot verwoestende mislukkingen heeft geleid.
Voor de Tweede Wereldoorlog geloofden de helderste geesten van de internationale gemeenschap van die tijd dat ze Adolf Hitler en zijn nazi's in toom konden houden door middel van gebrekkige overeenkomsten. Het werkte toen (op zijn zachtst gezegd) niet, en er is geen reden om te geloven dat het nu wel zal werken met Iran.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.