Groeten uit Israël: Netanyahu onthult Iraanse plannen

dinsdag 1 mei 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Toen ik om 6 uur vanmorgen het huis uit ging, begon ik te zweten. Er waren ook grijze wolken aan de hemel. Het leek alsof het elk moment kon gaan regenen. De temperatuur was al 24 graden, om 6 uur in de ochtend. In Jeruzalem was het echter veel koeler, mijn telefoon vertelde me dat de temperatuur 18 graden was. Dat is ook niet koud, waarom heb ik eigenlijk mijn jas meegenomen? Ik had beter de paraplu kunnen meenemen, dacht ik bij mezelf. De geur van regen in de warme lucht is eigenlijk heel aangenaam. Van mij mag de regen wel weer komen, maar alsjeblieft niet overdrijven, we hebben geen nieuwe rivieren nodig hier in Jeruzalem.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Bovengemiddeld warm en droog, sharav. Er kunnen regenbuien en onweersbuien komen. In de oostelijke en zuidelijke wadi's bestaat gevaar van plotselinge overstromingen. Sterke oostelijke wind. De volgende maximale temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 34 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, bij de Dode Zee 35 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden. Het waterniveau van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt 213,355 m onder de zeespiegel.

Bij ons thuis in Modi'in zou het vandaag veel warmer worden dan in Jeruzalem, met de verwachte 35 graden staan we samen met Eilat en de Dode Zee aan de top, wat de maximum­temperaturen van vandaag betreft. We hebben gisteren zelfs onze airconditioning ingeschakeld. Ik ben benieuwd of er echt regen komt.

Premier Netanyahu zal om 20 uur een dramatische mededeling doen, waarvoor hij alle afspraken had geannuleerd. Dat werd in het nieuws gezegd toen ik gisteren naar huis ging. Eerst dacht ik dat het iets te maken had met de recente aanval op bases in Syrië. Ook terwijl Israël er nooit commentaar op geeft, zou het natuurlijk kunnen dat de Israëlische luchtmacht verantwoordelijk was voor de nieuwste aanvallen. Ik voelde op een of andere manier in een 'vooroorlogse atmosfeer', of hoe moet ik dit gevoel verklaren? Precies zo voelde ik me voor de laatste Golfoorlog, toen ons werd gevraagd onze beveiligde ruimten af ​​te dichten. Wat kan dat nu voor een dramatische boodschap zijn, dacht ik bij mezelf.
Toen werd uitgelegd, dat het om het nucleaire programma van de Iraniërs ging. Ik was toen een beetje opgelucht, hoewel bijna tegelijkertijd in de Knesset, die sinds gisteren weer vergadert, een wetsvoorstel is aangenomen dat het kabinet toestaat de oorlog te verklaren zonder de goedkeuring van de hele regering, zoals het tot nu toe was. Toen moest ik uitstappen uit de bus. Het zou nog drie uur duren tot het begin van de 'dramatische' boodschap van Netanyahu.

Thuis aangekomen werd alles voorbereid op de avond, net zoals voor een belangrijke voetbalwedstrijd. Trouwens, die was er ook, na de show van Bibi, helaas heeft Jeruzalem van Netanya verloren en daardoor waarschijnlijk de laatste kans op het kampioenschap, maar dit terzijde.
Nu is het de beurt aan Netanyahu. De TV liet de kamer al zien waar hij zal spreken. Het zag eruit als een toneel van een stand-up show met gebruiksvoorwerpen enzovoort. Niet zoals gebruikelijk bij een toespraak van de premier. Toen was het 20 uur, mijn vrouw en ik zaten voor de TV, we waren klaar, de show kon beginnen.

'Waar ging het om?' vroeg ik daarna aan mijn vrouw. Ik was op de een of andere manier onder de indruk van wat Netanyahu ons heeft gepresenteerd. U kunt zijn show later later zien met een vertaling van zijn toespraak. Hoe heeft de Mossad het voor elkaar gekregen om aan die geheime bestanden te komen? Wat een actie! Netanyahu heeft de Iraniërs ontmaskerd, in verlegenheid gebracht, vertoond aan de wereld. Wat zullen ze koken van woede, dacht Ik bij mezelf.

Of de Europeanen ervan onder de indruk zijn, daarover heb ik helaas mijn twijfels, zij houden van hun waarheden, daarom storen ze zich aan de voor hen misschien zelfs pijnlijke waarheid die Netanyahu heeft gepresenteerd. Er zijn geen aanwijzingen dat Iran de nucleaire overeenkomst heeft geschonden, zei de Europese minister van Buitenlandse Zaken Mogheri gisteravond. Ik verwachtte ook niets anders van haar en de Europeanen. Ik vraag me vaak af of het naïveteit is of misschien gewoon alleen maar domheid. Of geen van beide, want ze willen tenslotte zaken blijven doen met de Iraniërs. Ik vind dat slecht.

De voorpagina's van de kranten van vandaag (van links naar rechts): 'De Iraanse leugen' (Israel Hayom), 'De nucleaire dossiers' (Ma'ariv), 'De Iraanse leugen' (Yediot Achronot)

Het lijkt vandaag geen saaie dag te worden. Ik ben heel benieuwd hoe het verder zal gaan. Ik zit niet te wachten op een oorlog tegen Iran, want we hebben hier voldoende problemen. De maand mei, die vandaag begint, zal geen gemakkelijke maand worden. De media zeiden dat het de gevaarlijkste maand is sinds de dagen vóór de Zesdaagse Oorlog of de Yom Kippoer-oorlog. Nou dan wens ik ons allemaal veel geluk.

Het regent nog niet, maar het wordt warmer en warmer. Ik wens u en ons een aangename en vooral een vredige dag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.