Analyse: Oorlog tussen Israël en Iran onvermijdelijk?

Monday, April 30, 2018 |  Yochanan Visser
De situatie tussen Israël en Iran blijft zeer gespannen, nadat de Israëlische luchtmacht (IAF) op 10 april opnieuw de T-4-basis in de buurt van de noordelijke stad Homs in Syrië heeft gebombardeerd, en zondag nieuwe luchtaanvallen zou hebben uitgevoerd op Iraanse doelen in Syrië.

De aanval van de IAF op 10 april was gericht tegen een nieuw geavanceerd Iraans luchtverdedigingssysteem en gaf aan dat Israël zijn 'rode lijnen' betreffende de Iraanse militaire opbouw in Syrië serieus wil handhaven.

Ali Akbar Velayati, een topadviseur van de Iraanse opperste leider Ali Khamenei, beloofde dat Iran krachtig zal reageren op de laatste aanval van Israël op T-4, waarbij zeven Iraanse soldaten om het leven kwamen, onder wie een commandant van de Revolutionaire Garde.

Iran heeft onlangs zijn aandacht verlegd van het redden van het Assad-regime in Syrië naar voorbereidingen voor een toekomstig conflict met Israël, dat hoogst­waar­schijn­lijk op meerdere fronten zal worden uitgevochten, denken deskundigen.

Israëls ambassadeur bij de VN, Danny Danon, onthulde vorige week dat Iran 80.000 sjiitische strijders in Syrië heeft. Danon liet de VN-Veiligheidsraad beelden zien van het centrale rekruteringscentrum van Iran in Syrië, dat zich op acht kilometer van de hoofdstad Damascus bevindt.
'We tonen dit beeld aan de wereld, zodat u kunt begrijpen hoe groot de betrokkenheid van Iran bij Syrië is', zei hij tot de VN-Veiligheidsraad.

Danon zei Iran Syrië gebruikt om een front tegen Israël op te bouwen en van plan is om paramilitaire hulptroepen op te richten, gebaseerd op het model van Hezbollah.
'We moeten voorkomen dat het Iraanse rijk zich in het Midden-Oosten uitbreidt', benadrukte de Israëlische ambassadeur bij de VN.

De IAF heeft al meer dan honderd aanvallen uitgevoerd tegen Iraanse doelen in Syrië. Israël verwacht dat de Iraanse vergeldingsacties voor de dodelijke IAF-aanval op T-4 op 10 april in de vorm van een geleide raketaanval zal komen, volgens een IDF-functionaris die met Sky News Arabic sprak.

De toenemende spanningen met Iran hebben ertoe geleid dat de IAF zijn deelname aan de internationale Red Flag-oefening in Alaska, die afgelopen woensdag begon en tot 11 mei duurt, heeft geannuleerd.

Vooruitlopend op de verwachte toekomstige oorlog met Iran en zijn aanhangers heeft de IDF ook een nieuw defensief multi-sensorsysteem (MSS) geïnstalleerd langs de grens met Syrië. Het MSS, dat bestaat uit ultramoderne radars en camera's die op palen zijn bevestigd, stelt het Israëlische leger in staat om militaire bewegingen te observeren, niet alleen op de Golanhoogten, maar ook diep in Syrië.
'De camera's die we hier hebben, zorgen ervoor dat waarnemers niet alleen een strijder op het dak van een gebouw op enkele kilometers afstand kunnen vinden, maar ook precies aangeven met welk geweer hij gewapend is,' vertelde Lt.-Col. Nir Megidish, de IDF-commandant belast met de missie van de militaire inlichtingendienst gevechtsintegriteit, aan de Israëlische nieuwssite Ynet.

Zondagavond werden nieuwe luchtaanvallen op Iraanse doelwitten in Syrië gemeld. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zei dat Israël 'waarschijnlijk' een verwoestende luchtaanval had uitgevoerd op een basis in de buurt van de Noord-Syrische stad Hama, waarbij 38 soldaten omkwamen, waaronder 18 Iraniërs, volgens het SOHR.

Waarnemers vertelden Israel Today dat inderdaad twee Israëlische gevechtsvliegtuigen waren gezien die uit Libanon terugkeerden, kort voordat de berichten over de aanval op de Iraanse basis bij Hama binnenkwamen.

De Israëlische luchtmacht gebruikt routinematig het Libanese luchtruim om aanvallen uit te voeren op Iraanse doelwitten in Syrië om een confrontatie met de Russische troepen in het door oorlog verscheurde land te vermijden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.