Groeten uit Israël: Neem twijfel en waarschuwing serieus

Monday, April 30, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Bij ons is het moeilijk om terug te keren naar het dagelijks leven. We zijn allemaal nog die geschokt over de volkomen zinloze dood van tien jongeren. Hoe kun je gewoon weer beginnen met het leven van alledag? Gisteren zag ik op de televisie enkele van de ouders spreken die hun kinderen verloren hebben. Waar haal je hun kracht vandaan? vroeg ik me af. Hun leven is vernietigd, plotseling, zonder waarschuwing.

Een vader zei dat men na de week van rouw alles zal doen om de verantwoordelijken voor dit falen te vinden en ter verantwoording te roepen. Niet om hen te straffen of uit wraak, maar om te voorkomen dat zoiets ooit nog eens kan gebeuren. Velen hebben hier gefaald, niet alleen de leider van de 'Bnei-Zion-Mechina'. Er werd van veel kanten gewaarschuwd voor de excursie bij dit weer. Ook vandaag staan ​​de foto's van de tien slachtoffers weer in de krant.

Ik weet zeker dat er nu iets zal veranderen bij het goedkeuren van schoolreisjes. Ouders zullen niet langer gewoon de toestemmingen ondertekenen zoals we altijd hebben gedaan. Vanaf nu zullen we allemaal het excursie­programma doorlezen om te zien of dit de veiligheid van onze kinderen garandeert. En de scholen zullen hun excursies met grotere zorgvuldigheid plannen. Jammer dat het altijd eerst een tragedie moet gebeuren, opdat er iets verandert.

Toen ik een tiener was, was het leren van Hebreeuws een van de eerste zinnen die ik leerde, de zin: יהיה בסדר 'yehiye beseder', in het Nederlands: 'Het komt in orde', in de zin van 'maak je geen zorgen'. Ik heb toen geleerd dat dit deel uitmaakte van de Israëlische manier van leven. Uiteindelijk zou alles altijd in orde zijn, we zouden ons geen zorgen hoeven te maken, wat het onderwerp ook is. En inderdaad, ik heb deze uitdrukking keer op keer hier in Israël gehoord. Bijna elk antwoord op mijn vragen begon met deze zin. Altijd werd gezegd dat het in orde komt, maak je geen zorgen, yehiye beseder.

In Tel Aviv kwamen afgestudeerden van verschillende 'Mechinas', pre-militaire academies, bijeen en herdachten de slachtoffers

Het is tijd om te beseffen dat juist niet altijd alles in orde is. Voor dit 'yehiye beseder' hebben we te vaak een te hoge prijs betaald. Het wordt tijd dat we er niet meer op vertrouwen dat alles op de een of andere manier in orde zal zijn. We moeten er zelf voor zorgen dat het in orde zal zijn, niemand anders, alleen wijzelf. Elke twijfel moet serieus worden genomen, zorgen van een moeder mogen niet met deze typisch Israëlische uitdrukking worden afgedaan, nee, de zorgen moeten serieus worden genomen.
Bij zo'n onweer, zoals we hier drie dagen hadden, een ​​excursie maken naar de woestijn en naar een wadi, om naar de vloedgolf te kijken, dat kan niet in orde zijn. Ik hoop dat deze tien jonge mensen de laatsten waren die hun leven hebben verloren voor dit 'het komt in orde' nog voordat ze echt begonnen zijn.

Ook in Jeruzalem herdacht men de slachtoffers

Nu schijnt buiten de zon, het is lente, al vroeg in de ochtend was het lekker warm. En het zal nog warmer worden, er is een sharav aangekondigd. En de regen heeft ons nog niet verlaten.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt met een verdere stijging van de temperaturen. Sharav, erg warm en droog. Vanaf de late namiddag kunnen er enkele buien zijn in het zuiden, met gevaar voor plotselinge overstromingen in de oostelijke en zuidelijke wadi's. In de komende nacht kunnen er onweersbuien zijn in bijna alle delen van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, bij de Dode Zee 34 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. De waterspiegel van het Meer van Galilea is met tweeënhalve centimeter gestegen en ligt nu op 213,355 m onder zeeniveau.

Het waterniveau van het Meer van Galilea is een beetje gestegen. Ik ben benieuwd of de voorspellingen van regen en onweersbuien juist zijn ondanks de hitte.

Vanaf morgen zal ik in mijn ochtendberichten weer over op andere zaken schrijven, want of we het nu leuk vinden of niet, het leven gaat door, het moet doorgaan. Alles wat momenteel actueel is, leest u in onze berichten.

En nu wens ik je een mooie en zinvolle maandag en een goed begin van de nieuwe werkweek, het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.