Door verdriet verscheurd Israël zoekt naar antwoorden

Sunday, April 29, 2018 |  Redactie Israel Today
Israël begint deze nieuwe week met een gebroken hart. Gesprekken op het werk en alle belangrijke krantenkoppen gaan over één enkele, tragische gebeurtenis - de dood van tien Israëlische tieners afgelopen donderdag, toen ze werden meegesleurd in een plotselinge overstroming nabij het zuidelijke uiteinde van de Dode Zee.

Afbeelding: Op het Rabinplein van Tel Aviv komen mensen bij elkaar om kaarsen aan te steken terwijl ze deelnemen aan een herdenkingsplechtigheid voor de tieners in Israël die in een stortvloed om het leven zijn gekomen. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Overal in het land worden herdenkingsbijeenkomsten gehouden, en iedereen kan praten over hoe de verantwoordelijken kunnen worden gestraft en hoe dergelijk verpletterend verdriet in de toekomst te voorkomen gestraft.

Alle tieners waren ingeschreven in een prestigieuze pre-militaire academie die jonge Israëliërs na hun middelbare school een jaar voorbereidt op militaire dienst. Deze voorbereidingsschool leer hen liefde voor het land en verantwoordelijk staatsburgerschap. Veel van de studenten en enkele van hun adviseurs vroegen zich af of het wel verstandig was om door te gaan met de excursie, ondanks de hevige regens die onvermijdelijk leiden tot plotse overstromingen.

Maar het lijkt erop dat een macho houding, om de 'missie' tot elke prijs te volbrengen, heeft gewonnen, en de groep van 23 tieners werd nodeloos in levensgevaar gebracht.
De hoofden van deze pre-militaire academie (in het Hebreeuws mechina geheten) zijn gearresteerd en worden beschuldigd van grove nalatigheid.

Maar zoals één commentator zondagochtend op de Legerradio opmerkte, heeft de tragedie ook vele Israëli's ertoe gebracht om deze houding van onoverwinne­lijk­heid, die dergelijke programma's jonge Israëli's proberen bij te brengen voorafgaand aan hun militaire dienst, te heroverwegen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.