Groeten uit Israël: Mechina's zijn toch een goede zaak

Sunday, April 29, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Toen ik vanochtend in Jeruzalem uit de bus stapte, scheen de zon weer vanuit een heldere blauwe lucht, alsof de dramatische overstromingen van de laatste dagen niet waren gebeurd. Een nieuwe week begint. Hij begint met de begrafenissen van de laatste drie slachtoffers van de tragedie in de woestijn, waarbij tien jongeren om het leven kwamen. Het hele land is nog steeds geschokt van dit volkomen zinloze verlies van tien jonge levens. Gisteravond verzamelden enkele duizenden mensen, vooral jongeren, zich op het Rabin-plein in Tel Aviv om de slachtoffers te herdenken (zie titelfoto).

Hier bij ons was deze tragedie bijna het enige onderwerp gedurende het hele weekeinde. Op vrijdagochtend was er een speciale les in alle scholen, waarin alleen deze gebeurtenissen aan de orde kwamen. Hoe klein ons land is en hoe een dergelijke tragedie ons allemaal raakt, blijkt uit het feit dat de broer van een klasgenoot van mijn zoon een van de overlevenden van deze tragische reis naar de woestijn is. Net als alle jongens in de groep, behalve één, was hij in staat om zichzelf te redden uit de vloedgolf. De meisjes waren al in de rivierbedding en hadden geen kans om aan de plotseling naderende vloedgolf te ontkomen. De jongen die stierf, probeerde te helpen, maar werd zelf door de vloedgolven gegrepen. Drie andere meisjes van de school zouden ook deelnemen aan deze excursie, maar ze bleven thuis voor een belangrijke wiskunde test. Ongelooflijk.

De kranten van vandaag gaan natuurlijk bijna uitsluitend over deze tragedie en publiceren verhalen over de slachtoffers en de overlevenden. Van links naar rechts Israel Hayom, Ma'ariv en Yediot Achronot.

Deze tragedie had eigenlijk helemaal niet mogen gebeuren, want al dagen eerder had de vader van de leidster van de excursie gewaarschuwd en geadviseerd om de reis uit te stellen. Hij vice-voorzitter van een reddingsorganisatie is in de Negev en heeft kennis van zaken.
De directeur van de Mechina, de school voor de voorbereiding op dienst in het leger, zit in hechtenis. Hij zal moeten antwoorden voor zijn beslissing om de reis niet uit te stellen naar een andere datum ondanks talloze waarschuwingen. Hij wordt beschuldigd van doodslag door nalatigheid. Maar zelfs als hij gestraft wordt, zal het de tien jongeren niet terugbrengen naar hun ouders.

Herdenking van de tien slachtoffers van de tragedie, gisteren in Tel Aviv (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Ik wil nu iets uitleggen over deze voorbereidingsscholen. Bij deze eenjarige cursus ter voorbereiding op de militaire dienstplicht gaat niet om het verbeteren van de gevechtsvaardigheden van toekomstige soldaten, zoals enkele lezers dachten. Daar gaat het helemaal niet om. In deze Mechina leren de studenten onder andere de liefde voor het land. Ze leren het land kennen, ze leren waarden, liefde voor mensen, verantwoordelijkheid. Veel afgestudeerden van deze mechina's krijgen later leidende functies in het leger. Dat is de reden waarom ze nog een jaar gaven in plaats van onmiddellijk na schooltijd de dienst van het leger te beginnen. Deze mechina's zijn een goede zaak en hun studenten verdienen ons respect. Het is jammer dat deze tragedie nu een zware schaduw werpt op deze specifieke Mechina, de Bnei Zion Mechina. Deze link leidt naar een vertaalde versie van zijn website.

En tenslotte het weer voor vandaag in Israël: Het wordt weer warmer, de regen neemt afscheid. De lente is weer terug.
Het wordt helder tot bewolkt met stijgende temperaturen. In het noordoosten kunnen enkele regenbuien voorkomen. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea, 31 graden, bij de Dode Zee 33 graden, Be'er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterniveau van het Meer van Galilea staat onveranderd op 213,38 m onder de zeespiegel.

Het is interessant dat tijdens alle overstromingen de waterstand van het Meer van Galilea niet is gestegen. Dit lijkt te zijn omdat het voornamelijk in het zuiden en oosten regende. Het duurt ook altijd een tijdje voordat de regens het waterpeil beïnvloeden.

En nu wens ik u een aangename en vredige zondag. Laten we allemaal hopen dat de nieuwe week een goede week zal worden. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.