Groeten uit Israël: Onvoorstelbare overstromingen

Friday, April 27, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Ik weet niet hoe ik vandaag moet beginnen. Gisteren waren we allemaal nog onder de indruk van de enorme hoeveelheden water die de regen ons heeft gebracht. Straten stonden onder water. Een dergelijke regen eind april, dat was best wel leuk en het water is een zegen voor het land. Maar toen begon het gisteren rond 16 uur bijzonder zwaar te regenen.

Ik zat al in de bus op weg naar huis toen voor het eerst werd bericht over een groep studenten die vermist werden in de Arava-woestijn. Aanvankelijk dacht ik er niet zo veel over na, het was niet de eerste keer dat mensen tijdens een excursie bij slecht weer verdwaalden in de woestijn. Maar even later begon ik te begrijpen dat er in de woestijn een tragedie was gebeurd. Tien jongeren zijn gisteren om het leven gekomen. Hier bij ons spreekt men vandaag over niets anders. Alle andere berichten zijn naar de achtergrond geduwd.

En nu naar het weer, want daar gaat het hier immers om. Gisteren viel er enorm veel regen. Vooral Jeruzalem kreeg heel veel regen. Ik had geluk dat ik bijna thuis was toen het echt begon. Ik laat u enkele video's van gisteren uit Jeruzalem zien. Zoiets is hier nog nooit eerder voorgekomen, zeker niet in april. Ik was vooral onder de indruk van de nieuwe watertram in Jeruzalem: Het is eigenlijk onvoorstelbaar hoe een dergelijke overstroming midden in de stad kan plaatsvinden.

In Jeruzalem, opnieuw in het centrum van de stad, kregen we gisteren ook een nieuwe rivier, een echt woeste beek. Hij ontstond in Yoel Salomon Straat, hier is dus de nieuwe 'Salomon Rivier':

Als je dit niet zelf zou zien, zou je nauwelijks kunnen geloven dat zoiets mogelijk is. De rivier sleurde toen tafels, stoelen en een winkelwagentje mee.

Het resultaat van deze overstroming was echter minder grappig en laat zien hoe krachtig het water kan zijn. Ook de titelfoto van vandaag komt daar vandaan.

Het stromende water was zo heftig dat het zelfs de stenen uit de grond spoelde, ongelooflijk.

Ik kan u nog talloze video's van gisteren laten zien. Ook in andere steden waren er gisteren overstromingen. Tegelijkertijd was er het slechte nieuws uit de woestijn. Een triest weekend. Gelukkig zou het weer vanaf vandaag langzaam tot rust moeten komen. Hier in Modi'in schijnt de zon al alsof er nooit zo'n waanzinnige storm is geweest.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Ook vandaag zijn nog een paar regenbuien en onweersbuien mogelijk. Gevaar van plotselinge overstromingen in de oostelijke en zuidelijke wadi's. Tegen de avond zal de regen verdwijnen. Helder met een lichte stijging van de temperaturen. De volgende maximale temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, bij de Dode Zee 28 graden, Be'er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gestegen en ligt nu 213,38 m onder de zeespiegel.

De namen van de slachtoffers van gisteren worden op de televisie voorgelezen. In alle scholen was vandaag het eerste uur gewijd aan de tragedie. Ook van de school van onze zoon drie meisjes moeten deelnemen aan de excursie, maar omdat ze een belangrijke wiskunde proefwerk hadden, bleven ze thuis. De groep studenten bestaat uit 12e klas studenten die volgend jaar een jaar aan de voorbereidende school van het leger wilden studeren. De excursie was bedoeld voor toekomstige studenten om elkaar te leren kennen.

En nu wens ik jullie een prettig weekend en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom uit Modi'in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.