Vertrekken de Amerikaanse troepen uit Syrië?

Thursday, April 26, 2018 |  Redactie Israel Today
De Israëlische publieke omroep KAN meldde dat men zich in Israël op dit moment zorgen maakt over de plannen van president Donald Trump om de in Syrië gestationeerde Amerikaanse troepen terug te trekken.

Afbeelding: Uitzicht op Syrië vanaf de Israëlische grens (Foto: Flash90)

Generaal Joseph Votel, hoofd van het Centraal Commando van de Verenigde Staten (CENTCOM), verantwoordelijk voor de Amerikaanse activiteiten in het Midden-Oosten, was maandag in Israël, waar hij met verschillende defensiefunctionarissen sprak.

Volgens een diplomatieke bron was het doel van het bezoek, Israël een bevestigend signaal te sturen en te laten weten dat de Amerikanen niet van plan zijn zich onmiddellijk terug te trekken uit Syrië. Bovendien moet Israël er zeker van zijn dat Amerika Israël zal blijven steunen bij elke actie voorde bescherming van zijn grensbewaking.

De Amerikaanse president Trump zei donderdag dat Amerika spoedig uit Syrië zou verdwijnen. De Amerikaanse militaire aanwezigheid in Syrië was gericht tegen de zogeheten Islamitische Staat (IS).

Op 7 april vond een aanval plaats op de Syrische stad Douma, waarbij volgens westerse mogendheden chloorgas en saringas werd gebruikt en meer dan zeventig burgers werden gedood. Rebellen-troepen in Douma, maar ook de VS, de meeste NAVO-landen en de EU gaven het Syrische leger de schuld van de aanval, terwijl Syrië en Rusland de gebeurtenissen ontkenden.

Een week later bundelden de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hun krachten in een gezamenlijke reeks luchtaanvallen op Syrië. De Franse president Emmanuel Macron zei na de luchtaanvallen dat hij Trump ervan had overtuigd de Amerikaanse aanwezigheid in Syrië langdurig te handhaven.
Het Witte Huis daarentegen bagatelliseerde Macron's uitspraak. Trump wil nog steeds dat de Amerikaanse troepen in Syrië zo snel mogelijk naar huis terugkeren.

Rusland: Luchtverdedigingsraketten voor Syrië
Ondertussen kondigde het Russische ministerie van Defensie aan dat het zeer binnenkort zou beginnen met het leveren van luchtverdedigingssystemen aan het regime in Syrië. Er werd niet gezegd wat voor systeem het zou zijn. Het zal door Russische deskundigen worden beheerd.

Sinds de Westerse luchtaanval in Syrië heeft Rusland verklaard dat het S-300-luchtdoelraketten aan Syrië zal leveren. Er werd gedreigd dat Israël niet zou toestaan dat deze raketten in handen zouden zijn van de Syriërs.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.