Het grote verschil tussen Natalie Portman en David Grossman

Thursday, April 26, 2018 |  Tsvi Sadan
De 70ste Onafhankelijkheidsdag van Israël werd overladen met linkse onzin. Een voorbeeld is het dagblad Ha’aretz, dat besloot om op deze prachtige dag een lijst te publiceren met zijn meest gehate liederen; onder andere het Israëlische volkslied, ‘Hatikvah’, en Shuli Natans ‘Jeruzalem van Goud’.

Een ander voorbeeld was de ‘alternatieve’ Gedenkdag. De meeste Israëli’s herdachten de gevallen militairen en slachtoffers van terreur. Maar links presenteerde een gezamenlijke ceremonie met Israëli’s die naasten hadden verloren en een handvol Palestijnen van wie de zonen gedood werden terwijl zij terreurdaden tegen Israël uitvoerden. Dit perverse ritueel, dat goed en kwaad probeert te vermengen, wordt door bijna iedereen hier verafschuwd. Maar dat weerhield de gevierde Israëlische romanschrijver David Grossman er niet van om de ‘eer’ te accepteren, de belangrijkste redevoering bij dit evenement te houden.
Grossman, die zijn eigen zoon verloor in de Tweede Libanon Oorlog in 2006, maakte van deze gelegenheid geen gebruik om Israël te troosten. Integendeel, hij beschuldigde Israël van het uitvoeren van een apartheids­beleid tegen de Palestijnen en van het doden van ‘vreedzame demonstranten’ die het veiligheidshek van Gaza probeerden te doorbreken.

Grossmans deelname aan deze walgelijke vertoning weerhield hem er echter niet van om de volgende dag de Israël Prijs in ontvangst te nemen. Velen zagen dit als het toppunt van hypocrisie. Maar de Israël Prijs is een nationale gebeurtenis en Grossman verwierp de prijs niet, omdat hij weet dat dit een boycot van Israël zou betekenen. En Israël boycotten betekent maar één ding: het ontkennen van het bestaans­recht van het land.
Hoezeer Grossman ook niet van premier Netanyahu houdt, en hoezeer hij ook tegen de rechtse kiezers is, hij is niet bereid zich los te maken van degenen met wie hij het zo fel oneens is. Zijn openlijke omhelzing van de Israëlische mede-prijswinnaar Mirjam Peretz, een voorstandster van de rechtse politiek, was het meest levendige bewijs dat Grossman nog steeds deel wil uitmaken van het volk Israël.

De in Israël geboren Hollywood-superster Natalie Portman kreeg de Genesis-prijs toegekend, ook wel de ‘Israëlische Nobelprijs’ genoemd. Deze prijs eert personen die op hun vakgebieden uitmuntendheid en internationale bekendheid hebben verworven en die anderen inspireren door hun betrokkenheid bij en toewijding aan de Joodse gemeenschap en/of de Staat Israël. Hoewel dit op zich geen nationaal evenement is, betekent de deelname van de premier aan dit evenement dat Israël volledig achter de prijs staat. Deze prijs weigeren is dus net zoiets als een Nobelprijs weigeren omdat je het niet eens bent met het beleid van de huidige Zweedse premier.
Maar precies dat heeft Natalie Portman gedaan. Ze weigerde de Genesis-prijsuitreiking bij te wonen, omdat ze niet houdt van de huidige Israëlische premier. De website van de Genesis-prijs plaatst de beslissing van Portman in de juiste context: ‘Recente gebeurtenissen in Israël zijn zeer verontrustend voor haar geweest en ze voelt zich niet op haar gemak om deel te nemen aan openbare evenementen in Israël. (…) Ze kan niet met een goed geweten deelnemen aan de ceremonie.’
Met ‘recente gebeurtenissen’ zal Israëls weigering bedoeld worden om niemand toe te staan het hek tussen Gaza en Israël te doorbreken. Het feit dat de 35 Gazanen die tot nu toe bij deze rellen omkwamen, probeerden ‘terug te keren’ naar het pre-Israëlische Palestina, stoorde Portman niet. Ze was niet bezorgd over de uitdrukkelijke intentie om een einde te maken aan Israël. Haar hart ging uit naar haar dode vijanden, net zoals Grossman die de dood van zijn vijanden beklaagde.

Maar Natalie, wier geweten haar er niet van weerhield om in 2016 deel te nemen aan het Beijing International Film Festival, koos ervoor om Israël te boycotten. Daarmee koos ze ervoor zich los te maken van Israël als geheel, iets waar zelfs Grossman van afzag. Men zou haar kunnen verdedigen door te zeggen dat Portman bij vele gelegenheden Israël heeft gesteund. En dat is waar. Maar door de Genesis-prijs op morele gronden te weigeren, heeft zij verklaard dat Israël in zijn huidige toestand geen bestaansrecht heeft.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.