Groeten uit Israël: Hagel en zware regens eisten levens

Thursday, April 26, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen beste lezer!

Ik was drijfnat toen ik gisteren thuiskwam. Mijn eigen schuld, ik had mijn paraplu in de auto gelaten, zoals ik gisterochtend trots had gemeld. En daarvoor werd ik aan het eind van de dag gestraft. De hele winter heb ik niet zo'n enorme regenbui meegemaakt als gisteren. Het begon allemaal rond 15.30 uur, de tijd dat ik meestal naar huis ga en op weg ga naar de bus. Het begon te hagelen. Omdat de bus niet op me wacht, verliet ik het kantoor en liep ik naar de bus. Al na een paar minuten waren mijn kleren helemaal doorweekt, het water druppelde zelfs uit mijn broek in mijn schoenen. Ik begon me zorgen te maken over mijn laptop. Maar die bleef droog, het loont de moeite, als je wat meer investeert in een rugzak. Alles is droog gebleven, alleen ik zelf niet.

Vooral in het zuiden van het land was de regen en hagel erg sterk. De forse hagelstenen, sommige zo groot als pingpongballen, veroorzaakten aanzienlijke schade aan enkele auto's. Hoe groot de hagelstenen waren, kunt u zien in de volgende video uit Arad, gelegen nabij de zuidkant van de Dode Zee:

Deze gekke winterdag in april zorgde ook voor een aantal grappige scènes, zoals een container die alleen door een overstroomde straat rijdt.

En als ik u dan een paar video's laat zien, dan moet u ook de volgende video bekijken, waarbij een vrachtwagen in een overstroomde straat zo'n sterke golf veroorzaakte dat het bijna een auto deed 'kapseizen'. Venetië in Israël.

Meer foto's van deze gekke dag kun je zien in de video van de titelfoto. Daar is onder andere de overstroming van een winkelcentrum in Rishon LeZion te zien. Daar was de regen bijzonder hevig, er viel ongeveer 60 millimeter, wat een record was.

Helaas zijn er twee slachtoffers te betreuren door het weer. Een 17-jarige bedoeïen werd gegrepen door de watermassa die door de Mamshit Wadi stroomde en later dood werd teruggevonden.
Een 18-jarige Arabische vrouw uit een dorp in de buurt van Bethlehem werd samen met haar schapen gegrepen en weggespoeld door een plotselinge overstroming,. Pas op 8,5 kilometer afstand werd haar lichaam gevonden.
Meer geluk was een groep van 80 scholieren die gevangen door overstromingen werden ingesloten tijdens een excursie in de buurt van Nokdim. Ze kunnen in veiligheid worden gebracht. Enkele scholieren leden aan onderkoeling. De plotselinge regen kwam als een verrassing.

Dit weer blijft zo tot morgen; op Shabbat zal de lente terugkeren. Ik hoop alleen dat ik vandaag droog thuis zal komen, want mijn paraplu is weer thuis gebleven, geen idee waarom.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Kans op regen en onweer in de meeste delen van het land. Gevaar van plotselinge overstromingen in de zuidelijke en oostelijke wadi's. De temperaturen zijn te laag voor het seizoen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, bij de Dode Zee 27 graden, Be'er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterniveau van het Meer van Galilea blijft ongewijzigd op 213.385 meter onder zeeniveau.

De 'Week van de Fiets' wordt hier in Jeruzalem gehouden, ter voorbereiding op de grote gebeurtenis, de start van de Giro d'Italia op 4 mei in Jeruzalem, zoals ik u gisteren vertelde. Als een generale repetitie is er morgen de al door mij genoemde Gran Fondo New York Jerusalem wielerwedstrijd. Een andere wielerwedstrijd gepland voor morgen, de zogenaamde 'Jerusalem Yes Planet cycle race', is helaas geannuleerd vanwege de regen en valt letterlijk in het water. Hij zal nu op 11 mei worden gehouden, precies een week na de start van de Giro d'Italia. Gelukkig regent het nu, wat zou het zijn geweest als de start van de Giro d'Italia niet had kunnen plaatsvinden. Ook onze premier bereidt zich al voor op deze race en heeft een ontmoeting gehad met het Israëlische team.

Morgen over een week begint het. Netanyahu met het Israëlische team

Vandaag zal ik het in mijn verslag bij het weer laten. Al het andere komt u te weten in ons nieuws.

Nu wens ik u een prettige en droge donderdag. In de zomer zullen we de regen zeker missen. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.