Ambassade Honduras mogelijk naar Jeruzalem

Wednesday, April 25, 2018 |  Redactie Israel Today
Nadat het Hondurese parlement op 12 april van dit jaar een motie had aangenomen, waarin de regering werd opgeroepen zijn ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar de Israëlische hoofdstad Jeruzalem, heeft er nu een ontmoeting tussen beide landen plaatsgevonden.

Afbeelding: Minister van Toerisme Yariv Levin en president Juan Hernandez van Honduras (Foto: Israëlische ambassade in Honduras)

De Israëlische minister van Toerisme Yariv Levin en de president van Honduras Juan Hernandez ontmoetten elkaar in het presidentieel paleis in Tegucigalpa en bespraken de betrekkingen tussen beide landen. Naast de vraag naar de locatie van de ambassade was toerisme het belangrijkste onderwerp.

Hernandez en Levin kwamen overeen om samen te werken op het gebied van toerisme. Honduras zal daarom voor het eerst deelnemen aan de internationale toeristische tentoonstelling die in 2018 in Tel Aviv zal plaatsvinden. Israël heeft Honduras ook hulp toegezegd voor de ontwikkeling van het Hondurese toerisme.

Bij het gesprek waren ook de minister van Buitenlandse Zaken en Toerisme van Honduras en Mati Cohen, de Israëlische ambassadeur in Honduras, aanwezig.

Levin benadrukte de versterking van de relatie tussen Israël en Honduras. Hij bedankte Honduras voor zijn steun. Het land steunt niet alleen Israël als zodanig, maar ook de VS bij hun besluit om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Dit bleek bij de stemming in de VN tegen het besluit van de Amerikanen om hun ambassade te verplaatsen en zo Jeruzalem te erkennen als de volwaardige hoofdstad van Israël.

Levin benadrukte het belang van het verplaatsen van ambassades naar Jeruzalem: 'We kunnen geen situatie accepteren waarin andere landen proberen ons voor te schrijven waar onze hoofdstad zou moeten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat andere landen werken aan een spoedige verhuizing van hun ambassades naar Jeruzalem en dat Honduras niet zal wachten, maar zal besluiten zijn ambassade te verplaatsen.'

Hernandez sprak zijn begrip uit voor het belang van de internationale erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Hij had besloten een hooggeplaatste medewerker met dit onderwerp te belasten, die een mogelijke verhuizing van de ambassade nader zou moeten onderzoeken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.