Groeten uit Israël: Twee wielerwedstrijden in Jeruzalem

Wednesday, April 25, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Hoewel ik mijn paraplu thuis heb gelaten, ben ik vandaag droog aangekomen op onze redactie. Maar zodra ik het me gemakkelijk had gemaakt aan mijn bureau, hoorde ik een eerste donderslag. En toen vielen de eerste regendruppels al. De winter komt terug. Helaas kan ik deze verrukkelijk ruikende frisse lucht, die ik hier op kantoor kan ruiken, niet beschrijven. Ik ben dol op dit weer. Maar in de middag zou ik een korte pauze willen vragen, zodat ik droog naar de bus kan gaan.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Regenbuien in de meeste delen van het land met af en toe onweer. Gevaar voor overstroming in het oosten, zuiden en aan de kust. Sterke daling van de temperaturen, te koel voor het seizoen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, bij de Dode Zee 29 graden, Be'er Sheva 22, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt 213,385 m onder de zeespiegel.

Pas op vrijdag zou de regen langzaam weer afnemen. Dat is maar goed ook, want op vrijdag vindt hier in Jeruzalem de zogeheten Gran Fondo New York Jerusalem Cycling Race plaats. Het is de eerste keer dat deze wedstrijd naar Jeruzalem komt. In Duitsland vindt die op 2 september plaats in de stad Hameln. Nu maakt Jeruzalem deel uit van deze familie.

Ik geef toe dat ik er nog nooit van had gehoord. Als geboren Oldenburger, de stad van de fietsers, ben ik altijd een enthousiast fietser geweest, maar hier in Jeruzalem heb ik me de laatste 30 jaar niet op een fiets gewaagd. De omstandigheden voor fietsers zijn vooral de afgelopen jaren enorm verbeterd. Er worden steeds meer fietspaden aangelegd, vooral in Jeruzalem zijn er steeds meer fietspaden. En nu, net op tijd voor de wieler­wedstrijd van vrijdag, is de eerste tunnel voor fietsers gereed gekomen. Deze 10 meter brede tunnel heeft een lengte van 2,1 kilometer en verbindt de Refaim vallei met de Sorek vallei. Oorspronkelijk werd de tunnel gebruikt om water naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie te transporteren. Nu wordt hij voor het eerst opengesteld voor fietsers.

De 2,1 km lange tunnel voor fietsers in Jeruzalem

Maar de wielerwedstrijd is slechts een generale repetitie voor wat volgende week in Jeruzalem begint: De Giro d'Italia, na de Tour de France, de belangrijkste wielerwedstrijd van allemaal. We zullen te zijner tijd verslag uitbrengen over dit grote evenement. Jeruzalem heeft de 'fietskoorts', daarom wordt deze week de 'Week van de Fiets' gevierd. Ik denk dat ik toch nog een keer op de fiets zal stappen. Dan kunnen we samen een aantal fietspaden in Jeruzalem en in Modi'in, waar veel mooie routes zijn, 'onveilig maken'.

Helaas worden af en toe kinderen in de auto vergeten. Ongelofelijk dat zoiets droevig kan gebeuren. Zelfs degenen die het overkwam, wisten zeker dat het hen niet zou gebeuren. Gisteren overleed een tweejarig kind nadat het 5 lange uur in de auto was opgesloten. De tragedie vond plaats in de Joods-orthodoxe stad Rekasim bij Haifa. De vader was op weg met de auto om zijn zoontje naar de kleuterschool te brengen en dan verder te rijden. Om een persoonlijk onverklaarbare reden vergat hij zijn zoon af te zetten in de kleuterschool en ging onmiddellijk naar de Kollel, een yeshiva voor getrouwde mannen, waar hij studeerde. Toen zijn dochter rond de middag haar broertje wilde ophalen, kreeg ze in de kleuterschool te horen dat hij er helemaal niet was. En toen werd het arme kind in de auto gevonden. Tragisch, ik kan zoiets niet begrijpen..

Er zijn nu allerlei uitvindingen om dit soort tragedies te voorkomen. Navigatie apps vragen de bestuurder aan het einde van de rit of hij zijn kind heeft meegenomen, en er zijn ook speciale apps voor de mobiele telefoon samen met een kussen, de app vertelt hem dan dat het kind nog in de auto zit als de ouder de auto verlaat.

Een van de vele uitvindingen om een kind in de auto niet te vergeten

Eigenlijk is het een beetje triest dat men deze oplossingen moet bedenken. Ik hoop van harte dat we de komende zomer goed zullen doorkomen.

En nu wens ik u een prettige en drukke woensdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.