Groeten uit Israël: Vluchtelingen brachten antisemitisme

Tuesday, April 24, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Vandaag wordt het weer bijzonder warm, hier in Jeruzalem wordt rond het middaguur een aangename 27 graden verwacht. Toch denk ik nu na over waar ik mijn paraplu heb gezet, omdat we die vanaf morgen nodig lijken te hebben. De regen heeft nog geen afscheid genomen, integendeel. Hij zal de komende drie dagen beheersen. Morgen regent en onweert het in het hele land, in het zuiden bestaat overstromingsgevaar. Pas op vrijdag zou de regen langzaam afnemen. Echt een gekke april. Maar vandaag gaan we eerst genieten van de warme dag en de zon.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Aanzienlijke temperatuur­stijging, vooral in de bergen en het binnenland. Bovengemiddeld warm. Tegen de middag harde noordenwind aan de kust De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be'er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd -213.385 m onder de zeespiegel.

Hebt u gemerkt dat ik de stad Be'er Sheva in de weersvoorspelling heb opgenomen? Ik hoop alleen dat ik nu geen verzoeken krijg van Ashdod, Naharia of andere plaatsen. Maar Be'er Sheva als hoofdstad van de Negev verdient toch echt zijn plaats in de weersvoorspelling? En hoe zit het met Modiin? Het is er altijd een beetje warmer dan in Tel Aviv en Jeruzalem. In de zomer kan het erg warm worden in 'mijn' stad, 40 graden zijn niets bijzonders.

Waarom heeft u de annulering van Natalie Portman niet gemeld? was gisteren een vraag in een van de commentaren op onze (Duitse) website. Welnu, u kent ons motto: We brengen wat anderen weglaten. Ik geef toe dat we ook vaak dingen melden die je elders kunt vinden. Maar dan proberen we de gebeurtenissen vanuit een ander gezichtspunt te beschrijven. bij Natali Portman weet ik echter niet wat er nog meer gezegd kan worden. Ze wil niet naar Israël komen omdat ze niet van Benjamin Netanyahu houdt en hem geen hand wil geven. Oké, zeg ik, dat is haar zaak. Wie niet wil komen, moet het gewoon nalaten.

Ik geef toe dat ik niet begrijp waarom de hele wereld van haar moest vernemen dat ze niet van Netanyahu houdt, maar verder? Ik moest zelfs glimlachen toen ik de teleurgestelde reacties van de BDS-aanhangers zag, toen Portman haar reden voor de annulering toelichtte. Of dit nu echt de reden is of dat 'de gebeurtenissen in de Gazastrook', zoals in eerste instantie werd gemeld, een reden was voor afwijzing, kan me echt niet schelen. We maken er te veel drukte over. Er zijn veel anderen die geen probleem hebben om naar Israël te komen. In het weekend waren de Backstreet Boys bij ons en hebben ze de Israëlische fans geïnspireerd.

De Back Street Boys traden zondag op in Rishon LeZion.

Israël heeft een recordjaar achter de rug wat betreft het aantal toeristen dat naar Israël komt. Ook deze dagen is Israël, met name Jeruzalem, vol met toeristen uit de hele wereld. Wanneer Natalie Portman liever thuis wil blijven, dan is dat goed.

In Berlijn werd een Israëlische Arabier die een keppeltje op zijn hoofd droeg, door een Syrische vluchteling met zijn riem geslagen. Ik heb de afgelopen dagen veel gelezen over dit incident, dat ook de media in Israël heeft bereikt.


De Engelse website van de krant Yediot Achronot bericht vandaag over een 'Kipa Mars' gepland in Berlijn. Een dergelijke mars zou ook in Keulen plaatsvinden. In het begin begreep ik bij dit verhaal niet waarom een Israëlische Arabier op straat loopt met een kipa. Maar het maakt niet uit. Feit is dat hij werd geslagen omdat hij voor een Jood werd aangezien. En dat is ernstig. Nu lijken de mensen in Duitsland wakker te zijn geworden en antisemitisme te willen bestrijden. Ik las dat men met de miljoenen vluchtelingen ook het nieuwe antisemitisme naar Duitsland heeft laten komen.


Wat is daar aan de hand? Dat vroeg ik me af toen ik deze video zag. Hier lijkt iets goed mis te zijn. Ik bezie deze ontwikkelingen in Duitsland van een afstand en ben dan (helaas) altijd gelukkig dat ik bijna 30 jaar geleden naar Israël ben geëmigreerd.

Zoals u kunt zien, wanneer in de ochtend met de bus rijdt, heb je veel tijd om nieuwswebsites te lezen. Ik ben erg benieuwd hoe deze problemen in Duitsland zullen worden aangepakt.

En nu wens ik u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed..

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.