Trump lijkt gefrustreerd over Israëlische nederzettingen

Monday, April 23, 2018 |  Redactie Israel Today
Veel rechtse Israëli's vonden het te mooi om waar te zijn, dat de Amerikaanse president Trump het neder­zettingen­beleid zou steunen. Nu lijkt Trump toch niet gelukkig met de bouw in de nederzettingen, die de Palestijnen zou ergeren.

Bepaalde ministers en politici drongen er openlijk bij premier Benjamin Netanyahu op aan om gebruik te maken van de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten en te beginnen met een enorme golf van nieuwbouw in de nederzettingen.

Anderen pleitten voor voorzichtigheid en wezen op het wispelturige karakter van Trump. Als Trump uiteindelijk negatief over nederzettingen zou zijn, zou zijn reactie nog schadelijker kunnen zijn dan de jaren van het beleid van de vroegere president Barack Obama.

Aanvankelijk waren er aanwijzingen dat Trump het Joodse neder­zettingen­beleid in feite steunde, of het hem in ieder geval niet stoorde. Want waarom zou hij anders een ambassadeur zoals David Friedman benoemen, die openlijk voor nederzettingen is?

Maar de berichten, die maandagochtend in zowel de V.S. als de Israëlische media circuleren, wijzen er nu op dat Trump zelfs met de beperkte Joodse bouw in nederzettingen van de afgelopen paar maanden niet zo gelukkig is.

Het Amerikaanse nieuwsportaal Axiom meldde, dat Trump tijdens een telefoongesprek met Netanyahu eind vorig jaar de Israëlische leider nadrukkelijk vroeg of hij echt vrede met de Palestijnen wil. Trump reageerde naar verluidt op nieuws over een nieuw bouwproject in de nederzettingen, waarvan hij vond dat het de Palestijnen onnodig zou ergeren.

Natuurlijk heeft Tromp zelf ervaren hoe gemakkelijk het Palestijnse leiderschap boos kan worden. Nadat hij had benadrukt, dat het vredesproces op realistischer parameters zou worden gebaseerd, wenste de Palestijnse leider Machmoud Abbas publiekelijk dat het Witte Huis zou instorten op het hoofd van Trump.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.