Groeten uit Israël: we hebben 900 olijfbomen geplant

Monday, April 23, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Nadat gisteren onze redactie gesloten was en we vandaag met de deelnemers aan de Israel Heute jubileumreis in de Negev woestijn waren om olijfbomen te planten, begint vandaag het dagelijks leven weer. We beginnen de werkweek dus op maandag, net als bij u.

Voordat ik u iets vertel over de excursie naar onze olijfgaard, wil ik het graag hebben over het weer, want gisteren was allesbehalve saai. Er was voor elk wat wils: fel zonlicht, warme temperaturen, hevige regenval, bliksem en overstromingen, frisse lucht, mooie wolken, grijze wolken, blauwe lucht. Het was echt alles. Ze zeggen dat het weer gek wordt in april.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder met een lichte temperatuurstijging, vooral in de bergen en het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, bij de Dode Zee 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. De waterstand van het Meer van Galilea staat onveranderd op 213,385 m onder de zeespiegel.

Toen we op weg waren naar de Negev begon het plotseling erg hard te regenen. Ook in de nacht had het al geregend en geonweerd. Maar nu waren we bijna in de woestijn toen de poorten van de hemel weer opengingen en het zwaar begon te regenen. Ik was een beetje verrast, want het is al eind april en de regen zou voorbij moeten zijn. Maar misschien was het wel een cadeau voor deze bijzondere dag.

We waren op weg naar de nieuwe olijfgaard van Israel Today, die met uw hulp is aangelegd. Gisteren was weer een plantdag. We verwachtten ongeveer 80 deelnemers aan de jubileumreis, die meer olijfbomen zouden planten. Ze kwamen iets later dan gepland, omdat er onderweg wat problemen waren met ondergelopen wegen. Toen de groep arriveerde, scheen de zon alsof er geen regen was geweest.

De olijfgaard ligt in de buurt van het jonge dorpje Be'er Milka, een jonge gemeenschap waar momenteel 25 gezinnen wonen, waaronder Oren, die de leiding heeft over de wijngaard en olijfboomgaard. De titelfoto van vandaag toont een deel van Be'er Milka. De rust daar en het uitzicht in deze prachtige natuur zijn moeilijk te beschrijven.

Ons reisgezelschap heeft hard gewerkt. Ze hebben het ongelooflijk aantal van 900 olijfbomen geplant, en lieten zich zelfs niet van het werk afhouden door de af en toe hevige regen. We kunnen deze regen alleen maar als een zegen en een geschenk beschouwen, want het regent er eigenlijk maar op een paar dagen per jaar.

Het reisgezelschap van Israel Heute aan het werk

We vertellen u later meer over gisteren met enkele foto's en video's. Het was ook voor mij een indrukwekkende ervaring. Dit enthousiasme waarmee de bomen gisteren werden aangeplant, men kon de liefde proeven die deze mensen voor het land voelen. Ik was erg blij om eindelijk een aantal van onze lezers persoonlijk te ontmoeten. Nu weet ik voor wie ik deze regels schrijf. De vriendelijke woorden van onze lezers hebben mij veel energie gegeven. Hartelijk dank daarvoor.

En nu begint er een nieuwe week, helaas met de oude problemen. Maar daarover in onze dagelijkse nieuwsartikelen. Het dagelijks leven begint, maar maak je geen zorgen, de volgende feestdag komt ongetwijfeld. Tot die tijd wens ik u en ons een rustige en vredige tijd, een goede start van de week en een aangename maandag, het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.