Groeten uit Israël: Onaf­han­ke­lijk­heids­dag was groot feest

Friday, April 20, 2018 |  Redactie Israel Today
Goede morgen beste lezers,

Wat een feest, wat een verjaardag! Hier in Israël weet men hoe je moet feesten. En als het daarbij om de 70e verjaardag van ons land gaat, dan kunt u zich voorstellen hoe het hier was. De viering begon met de officiële plechtigheid op de Herzlberg. U kunt het hele feest zien in een video die we hier op de website zullen publiceren. Sinds ik in Israël ben, dat is in september 30 jaar, is dit feest ook voor mij een traditie geworden. Op de avond van Onaf­han­ke­lijk­heids­dag zitten we voor de televisie en kijken naar de viering en wachten op het moment dat de 12 fakkels, die de 12 stammen van Israël vertegenwoordigen, worden aangestoken door uitgekozen persoonlijkheden. Tegelijkertijd begonnen in het hele land de feesten van de steden en districten en probeerde elke gemeente de beste zangers en artiesten aan te trekken voor zijn podia. Op TV werd getoond welke zangers waar zullen optreden.

Daarvoor kon ik mijn kinderen nog naar hun vrienden rijden, iedereen feestte ergens anders, mijn zoon nam deel aan een barbecue bij een vriend, mijn dochter ontmoette vriendinnen in een park. En lieve papa kan taxichauffeur zijn. Ja, zo gaat het. Op de terugweg kon ik in de lucht al een van de vele vuurwerken van deze avond zien.

Vuurwerk boven Modi'in op woensdagavond.

Gisteren was het dan Onaf­han­ke­lijk­heids­dag. De dag waarop bijna heel Israël naar buiten gaat, naar de parken, naar de natuur, naar het strand. Degenen die op het strand van Tel Aviv waren hadden het beste uitzicht op de traditionele vliegshow van de luchtmacht. Al dagen eerder hadden we de vliegtuigen tijdens hun oefeningen voor de grote dag boven ons gehoord.

Vliegshow bij het strand van Tel Aviv

Het was prachtig weer. Gisteren zijn we toch thuis gebleven en we hebben genoten van de dag in onze prachtige tuin. Vandaag is het een beetje koeler geworden, eigenlijk is dat veel aangenamer dan die grote hitte, die we in de zomer krijgen. Dat zal de komende dagen ook zo blijven. Zelfs een paar regendruppels werden ons beloofd voor zondag.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met een daling van de temperatuur. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd 213.385 m onder de zeespiegel.

Deze vrijdag moest onze zoon weer naar school. Eigenlijk zou dit een uitstekende dag zijn geweest om een zogenaamde brug naar het weekend te maken. Ik weet zeker dat niet alle leerlingen vandaag in hun klassen zijn verschenen.

Helaas is niet alles rooskleurig in deze tijd van feesten. De situatie aan de grens van de Gazastrook is nog steeds gespannen. Want ook vandaag zullen daar weer mensenmenigten weer naar het grenshek lopen. Ik hoop dat de bewoners van de Gazastrook zullen hebben geleerd dat dit niet de manier is om de problemen op te lossen. En ook in het noorden staat ons leger paraat. De waarschuwingen van Iran worden hier zeer serieus genomen. Toch hoop ik dat we een rustig en vredig weekeinde zullen hebben.

Zondag rijdt de hele redactie van Israel Today naar de Negev, naar onze wijngaard en de nieuwe olijfgaard. We begeleiden de groep van onze jubileumreis, die daar olijfbomen zullen planten. De groep, zo'n 80 deelnemers, heeft woensdag een bezoek gebracht aan onze redactie. Het was een geweldige ervaring om eindelijk een aantal van onze lezers persoonlijk te leren kennen. Omdat we op zondag niet op kantoor maar in de woestijn zijn, blijft ons kantoor gesloten, zodat we maandag weer voor u terug zijn.

De deelnemers van de Israel Today Jubileumreis op bezoek in onze redactie

En nu wens ik jullie een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom vanuit Modiin!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.