Ron Schleifer: Psychologische oorlogsvoering

donderdag 19 april 2018 |  Redactie Israel Today
Ron Schleifer doceert het vak ‘psychologische oorlogsvoering’ aan de Universiteit van Ariël. Hij vertelt me dat hij de enige wetenschapper is die zich op dit onderwerp heeft toegelegd. Schleifer is ook de oprichter van het Ariel Research Center for Defense and Communications (RCDC).

Toch krijgt Schleifer geen subsidie, noch van de Israëlische regering, noch van de Universiteit van Ariël. En dat terwijl Israël dagelijks te maken heeft met dit soort oorlogsvoering.

Israel Today: Wat is psychologische oorlogsvoering (PO)?
Schleifer: Dat zijn alle niet-gewapende middelen die tijdens een oorlog of conflict tegen de vijand worden ingezet. Huiselijk geweld of een interne strijd tussen burgers vallen er natuurlijk niet onder.

Israel Today: Kunt u een voorbeeld geven van Israëlische PO?
Schleifer:
Aan de vooravond van de Zesdaagse Oorlog (1967), legden Israëlische artsen via de Israëlische radio in het Arabisch uit hoe je slangen- en schorpioenenbeten in de Sinaïwoestijn moet verzorgen. De Egyptische soldaten, die voornamelijk uit de Nijldelta kwamen, raakten door deze informatie in paniek. De Israëlische artsen, die overigens goede instructies gaven, bereikten op die manier een militair doel, zonder dat daarvoor geweld nodig was. In slechts een half uur tijd was de vijand gedemoraliseerd.

Israel Today: Kunt u een voorbeeld geven van Palestijnse PO?
Schleifer:
Het geval van Gilad Shalit, de soldaat die in 2006 gekidnapt werd door Hamas, en in 2011 werd vrijgelaten in ruil voor 447 veroordeelde Palestijnse terroristen. Door de reeks gebeurtenissen die daarop volgde en door de berichtgeving in de Israëlische media, wist Hamas de Israëlische samenleving tot op het bot te verdelen. Israël werd heen en weer geslingerd tussen de behoefte aan veiligheid en democratische principes. Uiteindelijk werd gekozen voor democratie, de stem van het volk. Intussen had Hamas handig gebruik gemaakt van de situatie.

Israel Today: Het lijkt erop dat Israël zich op dit moment afwendt van PO en van propaganda.
Schleifer:
Dat is zo. In plaats daarvan houdt onze regering zich bezig met de beïnvloeding van de publieke opinie en het geweten, een uitvinding van Karl Marx. In plaats van met argumenten te komen, die op feiten en redelijkheid zijn gebaseerd, bedacht Marx dat je het geweten kunt beïnvloeden door agressief te schreeuwen. Degene die het eerst en het hardst schreeuwt, wint.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het maartnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.