Groeten uit Israël: Dag van gedenken voor dag van vreugde

Wednesday, April 18, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Een nieuwe dag is begonnen. Een dag van verdriet en vreugde. Het begint met de herinnering aan de vele soldaten en burgers van dit land, die in de oorlogen en de terreur aanslagen gedood zijn en eindigt met het begin van de viering van de 70e Onaf­hanke­lijk­heids­dag van Israël, ons vaderland. Het moment waarop het diepe verdriet omslaat in vreugde is voor mij telkens een enorm ontroerend moment, tranen van verdriet worden tranen van vreugde, het gevoel is onbeschrijfelijk.

Ook bij onze vreugde over de zeventigste verjaardag van ons land, die we morgen vieren, blijven vandaag, Yom Hazikaron, 'Dag van gedenken', de doden en slachtoffers van terreur in onze gedachten, want zonder de 23.646 soldaten die hun leven hebben opgeofferd voor hun land, voor ons, zouden we geen feest kunnen vieren. Om 11.00 uur lokale tijd zullen in het hele land sirenes klinken. Alles komt tot stilstand.

De namen en foto's van degenen die zijn gesneuveld, worden sinds gisteren op televisie uitgezonden; hiervoor is een speciaal kanaal gemaakt. Helaas worden er elk jaar nieuwe namen aan toegevoegd. De namen worden tot het einde van de gedenkdag uitgezonden. Dan begint de viering op de 70e verjaardag van Israël. De soldaten vielen niet voor niets. We zullen hen nooit vergeten.

Gisteravond vond in de Knesset het evenement 'Liederen ter nagedachtenis' plaats. Veel ouders die hun kinderen hebben verloren en kinderen die hun vader of moeder hebben verloren waren in het publiek. Er werden verhalen van de gevallenen en de slachtoffers van terreur verteld. Na elk verhaal was er een lied.
Een ontroerend moment was toen het dochtertje van Elad Salomon, die op de avond van shabbat in de nederzetting Chalamish door een terrorist werd neergestoken, met haar moeder op het toneel kwam en tot haar vader sprak. Ook haar grootvader en tante waren slachtoffer van de terrorist.
De dochter bedankt haar vader voor het tegenhouden van de terrorist zodat ze zich met haar moeder en broers en zussen op de bovenste verdieping van het huis van haar grootouders kon verstoppen. 'Papa Elad' noemde ze haar geliefde vader, 'je zult altijd bij me zijn'. Daarna kon ze haar tranen niet meer inhouden, en niet alleen zij.

Een ander zeer ontroerend moment was toen een groep weeskinderen, die een van hun ouders verloren hadden, een lied zongen om de gevallenen te herdenken. Ik dacht alleen maar hoe verdrietig het is dat deze kinderen in deze realiteit moeten leven. Zoiets kennen we in Europa helemaal niet.

En nu het weer voor vandaag in Israël: Het is erg warm geworden, het wordt een hete dag, in Tiberias en in Eilat nadert men de grens van 40 graden. Maar vanaf morgen zal het een beetje afkoelen en dat is goed. Want zoals u weet vieren we morgen feest. Het hele volk Israël trekt naar de parken en steekt de barbecue aan, want traditie is traditie. Goed dat het dan niet meer zo heet is.

Vandaag is het helder met een verdere stijging van de temperaturen. Uitzonderlijk warm en droog, Sharav. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gestegen en ligt nu 213.385 meter onder de zeespiegel.

Over de viering van de 70e Onafhankelijkheidsdag zal ik u vrijdag vertellen, want morgen zullen we hier natuurlijk niet werken, er wordt gefeest. Vier het gewoon met ons mee. Maak een uitstapje in de natuur, nodig vrienden uit voor een barbecue en vier samen met ons de 70ste verjaardag van de staat Israël. Chag Atzmaut Sameach, een gelukkig Onafhankelijkheidsfeest! Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.