Groeten uit Israël: Dank zij hen bestaat ons land

Tuesday, April 17, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Vanavond begint de Gedenkdag van de gesneuvelde soldaten en de slachtoffers van de terreur. Sinds het begin van de week hebben we veel verhalen gehoord van mensen die hun leven hebben opgeofferd voor hun land, voor ons. De kranten van vandaag zijn bijna uitsluitend gewijd aan de herinnering aan hen. Pagina na pagina kunnen we lezen over degenen aan wie we ons bestaan hier in het land te danken hebben.

Zo publiceert de krant Yediot Achronot vandaag een project waarin we kennismaken met nabestaanden die hun gevallen vader, moeder of broer, nog nooit hebben ontmoet. De verhalen komen uit alle decennia, van de Onafhankelijkheidsoorlog tot de Tweede Libanon Oorlog, van een man van 72 jaar oud, wiens moeder als 14-jarige toetrad tot Lechi en vervolgens in de Onafhan­kelijk­heids­oorlog viel, tot een twintigjarige marinesoldaat die haar vader verloor toen ze nog maar anderhalf jaar oud was. Beiden kennen hun moeder of vader alleen van de verhalen van anderen. Geen gemakkelijk leven. Dit zijn slechts twee verhalen van een oneindig aantal. En helaas worden het er steeds meer. Nadat afgelopen vrijdag de laatste cijfers van de slachtoffers bekend werden gemaakt, kwam de 22-jarige Eliahu Drori om het leven bij het tragische tankongeluk aan de Egyptische grens. Mogen zij allemaal in onze herinnering blijven.


De krant 'Jediot Achronot' presenteert de editie van vandaag

Het Israëlische radiostation Galei Tzahal organiseert al jaren een project waarin brieven en gedichten van gesneuvelde soldaten door soldaten die nu dienst doen, worden omgezet in liederen en worden gezongen. 'Dit zijn mijn broers' is de naam van dit zeer ontroerende project.

'Dit zijn mijn broers' - liederen van teksten van gevallen soldaten

U kunt hier luisteren naar de liederen van vorig jaar. Morgen komt er weer een programma met nieuwe liederen. Het is triest dat er altijd nieuwe teksten zijn voor nieuwe nummers.

Vandaag zullen duizenden mensen de begraafplaatsen bezoeken om hun omgekomen familieleden te herdenken. Er zal veel verkeer zijn op de wegen. Ik houd van het mooie warme weer, maar vandaag had het een beetje koeler kunnen zijn, vooral voor degenen die vandaag heel lang buiten zullen zijn bij de herdenkings­ceremonies.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met een verdere temperatuur­stijging. Vooral in de bergen en het binnenland is het boven­gemiddeld warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, bij de Dode Zee 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. De waterstand van het Meer van Galilea staat onveranderd op 213,39 m onder de zeespiegel.

Vanavond om 20 uur staat het hele land weer een minuut stil wanneer de sirenes klinken. We zullen dan allemaal in gedachten bij degenen zijn, aan wie we te danken hebben dat we de 70e verjaardag van ons land kunnen vieren.

En nu wens ik u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.