De jeugd van Israël is minder zionistisch

Monday, April 16, 2018 |  Redactie Israel Today
Maar liefst 95 procent van de Israëli's boven de 50 zien zichzelf als zionisten, maar slechts 75 procent van degenen boven de 29 jaar. Dit was het resultaat van een onderzoek door de Zionistische Wereldorganisatie (World Zionist Organization), uitgevoerd door het Smith Research Institute.

Afbeelding: Tieners vieren de Onafhankelijkheidsdag in Jeruzalem, mei 2017 (Foto Yossi Zeliger / Flash90)

Het doel van het onderzoek, gehouden bij een groep Joodse Israëli's, was om de houding van het volk ten opzichte van het zionisme te bepalen. Bijna de helft van de orthodoxe Joden is aanhanger van het zionisme.
De respondenten zijn van mening dat Zionistische Federatie moeten investeren in de strijd tegen het antisemitisme, de steun aan aliyah (immigratie naar Israël), de bevordering van de eenheid onder de Joden, de versterking van zionistische idealen en de Hebreeuwse taal en de nederzettingen. En dat in die volgorde.

De resultaten van de studie laten zien dat 86 procent van de Israëlische Joden zich identificeert als zionisten.

In het land geboren Israëli's en nieuwe immigranten voelen zich beiden zionistisch: 86 en 87 procent.
Opvallend is dat slechts 45 procent van de orthodoxe Joden het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van het zionisme, terwijl het percentage onder de brede religieuze bevolking 95 procent is.

Bij de vrouwen vond 38 procent versterking van de zionistische idealen belangrijk, vergeleken met slechts 20 procent van de mannen.
Maar liefst 88 procent van de respondenten was het ermee eens dat acties om het zionisme in Israël en de wereld te versterken belangrijk zijn.

Ongeveer een derde vond het essentieel om het grootste deel van de fondsen te gebruiken voor de Joodse gemeenschappen in de diaspora, terwijl slechts 8 procent zich wilde concentreren op activiteiten in Israël.

Politiek linkse deelnemers aan de studie noemden de strijd tegen antisemitisme en eenheid onder de verschillende richtingen binnen het Jodendom als de belangrijkste punten, rechtse deelnemers noemden steun voor de pioniers.

Avraham Duvdevani (foto), sinds 2010 voorzitter van de World Zionist Organization, betitelde de 'relatief lage graad van zionistische betrokkenheid onder de jeugd' als 'verontrustend'. Hij riep de Israëli's op deel te worden van de beweging en het zionisme te bevorderen. (Foto: Yonatan SIndelFlash90)
De Zionistische Wereldorganisatie werd in augustus 1897 op initiatief van Theodor Herzl door het eerste Zionistische Congres in Basel opgericht en komt om de 4 tot 5 jaar in Jeruzalem bijeen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.