Groeten uit Israël: Supermarkten doen goede zaken

Monday, April 16, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Ik houd van dit weer. Zon, blauwe lucht en aangename niet te warme temperaturen. Als het maar zo kon blijven. Maar dat zal niet gebeuren, dat zou moeten weten. Maar tot het weer warmer wordt, geniet ik van het moment. Tot woensdag zou het elke dag een beetje warmer worden, een nieuwe Sharav is op komst met hitte en droogte. Dan volgt, zoals altijd na de Sharav, een welkome afkoeling.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder zonder merkbare temperatuursveranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, nij de Dode Zee 31 graden, Eilat aan Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gestegen en ligt nu 213,39 m onder de zeespiegel.
Bij ons in Modi'in wordt vandaag de dag zelfs 27 graden verwacht. In Modi'in is het altijd een beetje warmer.

De herdenking van de gesneuvelde soldaten en de slachtoffers van de terreur begint dinsdagavond, daarom vertellen ook vandaag de kranten hun geschiedenissen. Helaas zijn er ook gezinnen die meer dan één familielid hebben verloren. Dit zijn dus echt verdrietige dagen. Tegelijkertijd bereiden ze zich echter ook voor op de dag erna, Onafhankelijkheidsdag. Op woensdagavond, wanneer verdriet verandert in vreugde over de geboorte van de Staat Israël, beginnen in het hele land de feesten. In alle steden zijn er straatfeesten met veel bekende zangers. Deze dag is waarschijnlijk de dag waarop ze het meeste verdienen. Er zal vuurwerk zijn, duizenden mensen zullen feestend door de straten trekken.

En dan, op donderdag, zullen bijna alle Israëli's hun 'nationale sport' beoefenen: ze gaan grillen, 'Al HaEsh' in het Hebreeuws, 'op het vuur'. De parken zullen overvol zijn, elk leeg stuk weiland, waar het ook ligt, zal worden bezet. Er zijn zelfs mensen die 's nachts naar de parken en picknickplaatsen gaan om 'hun' gebied af te bakenen. Degenen met een tuin wordt de hoofdpijn bespaard van het vinden van een goede plek om te barbecueën.

De barbecue in onze tuin wacht tot hij eindelijk weer wordt gebruikt.

Degenen die nu bijzonder blij zijn, zijn natuurlijk de supermarkten. Daar is de Onafhankelijkheidsdag al lang begonnen. Het is ook logisch, want als er een dag is waarop veel, vooral vlees, wordt verkocht, dan is het deze dag. Daarom nodigen supermarkten ons al een paar dagen uit om hun aanbiedingen te gebruiken om het juiste vlees op de grill te krijgen. De reclame is zelfs heel origineel.

'Onafhankelijkheidsdag vier je bij Shufersal Deal', reclame van Shufersal, de eerste supermarkt in Israël, sinds 1958.

Wat ligt er veel rommel bij het rekruterings­bureau, dacht ik vanochtend toen ik er langs liep, op weg naar de redactie. Ik loop daar eigenlijk altijd langs als ik buslijn 110 naar Jeruzalem neem. Vandaag lag daar een ongebruikelijke hoeveelheid afval op straat, veel plastic flessen en bekers, papier en nog veel meer. Een hele groep jonge soldaten was bezig met het schoonmaken. Wat is hier aan de hand? dacht ik bij mezelf. Toen stapte ik bijna op een 'paardenvijg', u weet wel wat dat is. En toen realiseerde ik me dat hier zeker weer een demonstratie is geweest. Toen ik in mijn kantoor kwam, ging ik op zoek naar informatie op internet en vond die. Hier is een klein voorbeeld:

Felle demonstratie voor het rekruteringsbureau van Jeruzalem, gisteren.

Opnieuw protesteerden orthodoxe Joden tegen het leger. Dit keer ging het om de arrestatie van een orthodox meisje dat zich, zoals gewoonlijk, niet had laten inschrijven bij het rekruterings­bureau. Dat kent u ongetwijfeld al. Maar deze keer ging het er zeer heftig aan toe, politieagenten werden fysiek aangevallen, zodat schrikgranaten werden gebruikt om de controle over de demonstratie te krijgen en deze te beëindigen.

Ik vind het jammer dat we het niet met elkaar eens worden. Daar moeten we gewoon mee ophouden. Hebben we niet al genoeg problemen? Syrië, Iran en Hezbollah in het noorden, terreurtunnels en Hamas in het zuiden, er is echt geen tekort aan problemen die het land op zijn zeventigste verjaardag moet oplossen. Maar we laten onze feesten er niet door bederven, dat beloof ik u.

En nu wens ik u een heerlijke en rustige maandag, een goede start van de werkweek. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.