Groeten uit Israël: Al 70 jaar vechten voor bestaansrecht

Sunday, April 15, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Er is een nieuwe week aangebroken. En wat voor een week! U weet ongetwijfeld waarom. Juist, het is de week waarin we de Yom Ha'Atzma'oet, zeventigste Onaf­hanke­lijk­heids­dag van de Staat Israël vieren. Overal hangen al vlaggen langs de straten, zelfs de bomen zijn versierd. Boven kruispunten hangen vlaggenslingers. Het hele land is blauw en wit gekleurd, heel feestelijke.

Maar voordat op woensdagavond het feest begint, gedenken we de dag ervoor, op Yom HaZikaron, de gesneuvelde soldaten en de slachtoffers van de terroristische aanslagen. Helaas neemt dit aantal van jaar tot jaar toe.

De verhalen van de slachtoffers worden in de kranten en andere media verteld. Bijzonder triest zijn de verhalen van gezinnen die dit jaar voor het eerst in de kring van families zitten die een dierbare hebben verloren. Het gaat bijvoorbeeld om de ouders van de jonge soldaat Ron Kukia, die op 30 november in Be'er Sheva door een terrorist is neergestoken (artikel). Hij was de jongste in de familie op 19. Vandaag publiceert de krant Yediot Achronot onder de kop 'Elke dag een traan en nog een traan' een afscheidsbrief van zijn drie broers en zussen (links op de volgende foto).

'Onze eerste herdenkingsdag' - Gezinnen die vorig jaar een familielid hebben verloren vertellen hun verhaal (Dagblad Yediot Achronot)

Vorig jaar zijn 101 leden van de veiligheidstroepen omgekomen, en 12 burgers zijn omgekomen bij terroristische aanslagen, werd vrijdag bekend gemaakt. Voor 113 nieuwe gezinnen heeft Yom Hazikaron, voluit 'Israëlische herdenkingsdag van de gevallen soldaten en de slachtoffers van terrorisme', nu een heel andere betekenis heeft gekregen.

De aanval van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk op doelwitten in Syrië was dit weekeinde het belangrijkste onderwerp in de media. Hier bij ons vraagt men zich af of hier een reactie op komt, evenals op de aanval vorige week op de Iraanse luchtmachtbasis, waarvoor Israël de schuld kreeg. Hoe zal zo'n reactie eruitzien? Deskundigen zeiden gisteren dat Hezbollah in staat is terroristen over de grens te sturen, wat veel gevaarlijker zou kunnen zijn dan een raketaanval. Israël moet nu aan al zijn grenzen zeer alert zijn. En dit in de week van de 70ste Onafhankelijkheidsdag. Zelfs na zeventig jaar moet Israël nog vechten voor zijn bestaansrecht.

Maar geloof niet dat dit ons ervan zal weerhouden om de verjaardag van ons land uitgebreid te vieren. Integendeel, we zullen feestvieren, en hoe. Het wordt een heel bijzonder feest, daar kunt u op vertrouwen. En het weer werkt er ook goed aan mee. Vanochtend was het vrij aangenaam, zonnig en rond de 15 graden, rond het middaguur wordt hier in Jeruzalem 25 graden verwacht met een helderblauwe lucht. In het midden van de week wordt het weer echt warm, een nieuwe Sharav is op komst.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder zonder noemenswaardige verandering van temperatuur. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, bij de Dode Zee 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd 213.395 m onder de zeespiegel.

Ik hoop dat we een rustige week krijgen. En ik wens u ook een prettige en rustige zondag, het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.