Israel Heute reisgroep liep ‘Mars van het leven’

Friday, April 13, 2018 |  Aviel Schneider
Donderdag 12 april nam een groep deelnemers aan de Israel Heute reis naar Polen deel aan de ‘Mars van het leven’. Dat was niet gemakkelijk. Het bezoek aan Auschwitz wordt bij elke stap moeilijker.

De aanblik van de stapel schoenen, vooral de kleine kinderschoenen en de berg van afgeknipt mensenhaar is wreed. Deze keer was het erg heet. Uit de hele wereld kwamen Joden naar Auschwitz, om aan de mars naar Birkenau deel te nemen. Er waren maar weinig christenen bij, waaronder onze groep uit Duitsland en Zwitserland. Met het nummer Halleluja van Leonard Cohen op de achtergrond gingen we met de Israëlische vlag door de poort van Birkenau.

In de officiële ceremonie hielden de Israëlische president Reuven Rivlin, zijn Poolse collega Andrej Duda en Israël's voormalige opperrabbijn Yisrael Meir Lau een rede. Als laatste vertelde Lau over zijn familie­geschiedenis in Krakau en richtte hij zich rechtstreeks tot de Poolse president. Hij herinnerde er aan, dat zijn familie in Krakau 47 mensen had, van wie er slechts 5 overbleven na de oorlog en de Holocaust, inclusief hijzelf. Als achtjarige emigreerde hij naar Israël. "De Holocaust zal nooit vergeten worden, omdat de mensen om ons heen zullen ons er altijd aan herinneren hoe weinig geliefd we zijn, en we zullen steeds opnieuw slachtoffer worden van antisemitische aanvallen," zei Rabbi Lau. "Het is maar goed dat we een land hebben dat leeft .

Foto's van de Mars van het Leven:

Bij de deelnemers was ook een groep van de Joodse gemeente uit Marokko.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.