Groeten uit Israël: 70ste Onafhankelijkheidsdag nadert

Friday, April 13, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen best lezers,

Weer is een week geëindigd, de eerste week na Pesach. Hij was gewijd aan de holocaust herdenkingsdag, die gisteren plaatsvond. Nu zitten we precies tussen twee gedenkdagen. Dinsdagavond herdenken wij de gesneuvelde soldaten en de slachtoffers van terreur. Daarom worden we tegenwoordig met veel verhalen geconfronteerd. Tot gisteren waren dit de bijna ongelooflijke verhalen van de overlevenden van de Holocaust, van wie sommigen vandaag ruim 90 jaar oud zijn.

Gisteren las ik bijvoorbeeld over een Poolse christin die haar Joodse vriend en latere echtgenoot tijdens de oorlog in haar kamer onder de grond verstopte. In de 60 cm hoge ruimte zaten nog meer Joden verstopt; ze bleven er tien lange maanden tot aan de bevrijding. Het jonge echtpaar emigreerde vervolgens naar Israël, de vrouw bekeerde zich tot het Jodendom. Het werd toen erkend door Israël als 'Rechtvaardige onder de naties'. Ik was zeer ontroerd door haar geschiedenis. Wat een verleden hebben de overlevenden achter zich!

Sinds gisteravond bereiden we ons voor op de dag van de herdenking van de gevallenen. Er zijn talloze tragische verhalen van jonge soldaten die hun leven hebben opgeofferd voor het land, voor ons. Het is verdrietig dat ook vandaag nog jongeren worden geconfronteerd met de verschrikkingen van de oorlog en dat hun nare herinneringen, zoals de dood van hun kameraden, hen de rest van hun leven zullen vergezellen.

De mens lijkt niet te leren van het verleden. Er zijn nog steeds oorlogen in de wereld. Vandaag kijkt de hele wereld naar onze regio en wacht zij af of Trump zijn dreigement zal waarmaken en Syrië zal straffen voor zijn wrede gifgasaanval op zijn eigen bevolking. De hele geschiedenis van de mensheid bestaat voornamelijk uit oorlogen. Wanneer zullen we ons realiseren dat er in oorlogen geen echte winnaars kunnen zijn?

Binnenkort is het Onafhankelijkheidsdag. Verkoop van vlaggetjes aan automobilisten in Jeruzalem (Foto: Abir Sultan/Flash90)

Sinds gisteren staan jongeren op de kruispunten en verkopen Israëlische vlaggen aan automobilisten. Want meteen na de gedenkdag begint de Onafhan­kelijk­heids­dag. Dit keer is het een heel speciale, zoals u ongetwijfeld weet. De staat Israël bestaat al zeventig jaar. Dit is inderdaad een reden om te vieren. Toen ik in Israël kwam, was het land net veertig geworden. Wat is er snel voorbijgegaan! Tien jaar later vierden we de vijftigste onafhankelijkheidsdag. Dat was echt een groots moment. Er zijn talloze geïllustreerde boeken over 50 jaar Israël gepubliceerd, waarvan ik er een aantal in mijn boekenkast heb staan. Een daarvan kregen we als geschenk van de Israëlische radio, waar ik tot 2 jaar geleden heb gewerkt. En nu zijn er al 70 jaar verstreken, voor mij ongelooflijk. Er is de afgelopen twintig jaar veel gebeurd, misschien zal ik de komende dagen ingaan op een aantal belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen twintig jaar.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Er valt niet veel over te vertellen, het is weer warm geworden. Tot dinsdag zou het elke dag een beetje warmer moeten worden. Zon en blauwe lucht.
Helder met een stijging van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, bij de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gestegen en ligt nu 213.395 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik jullie een heerlijk en tevreden weekeinde en een gezegende sjabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom uit Modiin!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.