Israel Heute reisgroep in Polen bezocht POLIN museum

Thursday, April 12, 2018 |  Redactie Israel Today
Gisteren bezocht de groep samen met Anat en Aviel Schneider en Daniela Epstein het POLIN Museum voor de Geschiedenis van de Poolse Joden. Het museum is in april 2013 geopend en bevindt zich direct tegenover het Gedenkteken voor de Helden van het getto van Warschau (zie foto). Het museum toont de duizend jaar geschiedenis van de Poolse Joden.

Een oude legende vertelt hoe de Joden naar Polen zouden zijn gekomen. Toen ze op de vlucht voor vervolging in Europa een bos bereikten, hoorden ze een stem die 'Polin' zei. Polin is niet alleen het Hebreeuwse woord voor Polen, maar heeft ook een andere betekenis. 'Po Lin' in het Hebreeuws betekent 'hier overnachten'.
De tentoonstelling over de duizendjarige geschiedenis van de Poolse Joden begint met de zin: 'Po-lan-yah', in het Hebreeuws 'פה לן יה', wat weer betekent 'hier rust ik God'. En volgens de legende was dit het begin van de Joodse gemeenschappen in Polen.

Het Jodendom in Polen had zich snel ontwikkeld en over het hele land verspreid. Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er 3 miljoen Joden in Polen. 90 procent van hen overleefde de Holocaust niet.

De Israel Heute reisgroep in het POLIN Museum

Anat Schneider vertelde over het bezoek van de Israel Heute reisgroep aan het POLIN Museum gisteren. 'Nadat we voor het monument van de helden van het getto van Warschau het tragische verhaal hebben gehoord, stonden we allemaal verdrietig en geschokt voor deze onbegrijpelijke en wrede geschiedenis. We willen benadrukken dat vandaag is 'Gedenkdag aan de Holocaust EN het Heldendom' is, en in onze ogen iedereen was een held, of hij gered werd of om het leven is gekomen. Helden van geest en hoop. We verlieten het museum met een serieuze vraag: Slaapt God hier echt?

Vandaag neemt de reisgroep van Israel Heute deel aan de Mars van het Leven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.