Groeten uit Israël: Yom HaShoah, dag van gedenken

Thursday, April 12, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Om 10 uur lokale tijd loeien vandaag de sirenes overal en het hele land zal 2 minuten stilstaan. Op straat stoppen de chauffeurs en stappen uit de auto, in de fabrieken van het land worden de machines uitgeschakeld, in de rechtszaal zullen de aanwezigen, rechters en verdachten, opstaan en zwijgen, de koerier stapt van zijn scooter, de postbode stopt voor de brievenbus van een huis, in de scholen staan alle leerlingen en leraren al op het schoolplein of in de hal, waar dan twee minuten later de ceremonie begint, de tram, de trein,, alles staat stil. In onze redactie zullen we ons werk onderbreken en opstaan. Onder de jankende sirenes zullen we de 6 miljoen Joden gedenken die door de nazi's in de Shoah werden vermoord. Vandaag is een dag om de slachtoffers van de Holocaust, de Shoah, te herdenken.

Vandaag schrijven de kranten bijna uitsluitend over de herdenking van de Holocaust.

Toen ik vanmorgen uit de bus stapte in Jeruzalem, keek ik naar de mensen die ik tegenkwam op weg naar de redactie. Ik zie vaak 's ochtends rond 7 uur dezelfde mensen voorbijlopen, de blonde vrouw met een beker koffie in haar hand, de jonge soldate op weg naar het rekruteringsbureau, waar ze waarschijnlijk haar dienst vervult, de dakloze man in een olijfkleurige anorak met een plastic beker in zijn hand, de Joods-orthodoxe vader die zijn dochtertje naar de schoolbus brengt, de jonge moeder die met haar twee kinderen op de tram wacht. Wie waren hun voorouders? Wat zal er in hun hoofd opkomen tijdens de sirene van twee minuten?

Vandaag moest ik er aan denken hoeveel andere mensen ik vanochtend zou hebben ontmoet als er niet die 6 miljoen slachtoffers waren gevallen. Hoeveel gezinnen hadden nog kunnen worden gesticht? Hoe zou Jeruzalem, het land Israël, eruit hebben gezien als de Shoah niet had plaatsgevonden? Of zou ik hier misschien niet eens zijn? Zou de Staat Israël volgende week zijn zeventigste verjaardag vieren? Deze gedachten gaven me kippenvel.

Gisteravond heb ik met mijn gezin de herdenkings­plechtigheid voor de Holocaust gedenkdag in Yad Vashem op televisie gezien. Het was bijna de eerste keer dat ik de hele ceremonie kon zien. Tot dit jaar was ik altijd onderweg met mijn dochter, die bij de herdenkingen in het koor had meegezongen. Dit jaar is ze in het leger, ook daar wordt vandaag een ceremonie gehouden.

Terug naar Yad Vashem. Nadat president Rivlin en premier Netanyahu hun toespraken hadden beëindigd (zelfs over Iran sprak Netanyahu) en na een ander lied kwam waarschijnlijk het meest emotionele moment van de herdenking, het aansteken van zes fakkels door zes overlevenden van de Holocaust. Deze mensen zijn allemaal meer dan 90 jaar oud. Voordat de fakkel werd aangestoken, was er een korte film waarin de overlevende zijn verhaal vertelde. Ik was zeer ontroerd, deze mensen overleefden de verschrikkingen, slaagden erin naar Israël te komen en hier een gezin te stichten.

Zes fakkels ter nagedachtenis aan de 6 miljoen slachtoffers (foto's: Yonatan Sindel/Flash90)

Nu vraag ik me af wat er zal gebeuren als er geen overlevenden meer zijn. Wie steekt dan de fakkels aan op de gedenkdag? Hoe zullen we met de herinnering omgaan ?

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, bij de Dode Zee 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd op -213,40 m onder de zeespiegel.

Om een minuut voor 10 uur verlaat ik mijn bureau en ga naar het balkon en wacht tot de sirenes beginnen. Vervolgens zal ik twee minuten in mijn gedachten bij degenen die toentertijd op de wreedste manier zijn vermoord. Het zullen twee droevige minuten zijn, maar als daarna het leven op straat en in het hele land weer op gang komt, kan ik misschien zelfs kunnen glimlachen. Omdat de nazi's hun doel niet hebben bereikt. We zijn er nog steeds, Israël leeft. Het volk Israël leeft, Am Israel Chai!

Ik wens u een vreedzame donderdag, een dag van bezinning. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.