Twee video's veroorzaken onrust over gedrag soldaten

Wednesday, April 11, 2018 |  Dov Eilon
Twee video's uit het grensgebied van de Gazastrook hebben de afgelopen dagen veel, soms verhitte, discussies veroorzaakt. Vooral de eerste gepubliceerde video, die laat zien hoe Israëlische soldaten juichen wanneer een Arabier bij het grenshek wordt neerge­schoten, zorgde vooral in de buitenlandse media voor krantenkoppen.

Deze video is enkele dagen na de gebeurtenissen bij het grenshek van de Gazastrook gepubliceerd en wekte de indruk dat het daar getoonde incident zich in deze tijd bij de grens met de Gazastrook heeft voorgedaan.
Maar na een onderzoek door het Israëlische leger bleek dat de video al een paar maanden geleden was opgenomen. Hij komt van een incident in december vorig jaar. De Arabier, die in de video te zien is, werd in het been geschoten, hij werd niet doodgeschoten, zoals velen geloofden. Voor het schot werd hij meerdere keren gewaarschuwd.

Dit rechtvaardigt natuurlijk niet het gedrag van de soldaat die het moment van het schot heeft gefilmd en er duidelijk blij mee was. Dit kan alleen maar worden veroordeeld. Om nog maar te zwijgen over de schade die de video door de publicatie ervan in sociale netwerken en buitenlandse media heeft toegebracht aan de Staat Israël.
Niet alleen de publicatie van deze video, maar het filmen op zich is helemaal verboden, omdat het een militaire operatie is. Het leger verklaarde dat het incident zal worden onderzocht. Degenen die verantwoordelijk zijn voor deze video zullen voor de rechter worden gebracht.

Een dag later verscheen weer een video, die vooral in Israël scherp werd bekritiseerd. Het toont soldaten in een verboden gebied nabij het grenshek van de Gazastrook. Ze werden gefilmd door een linkse activiste die op een ergerlijke wijze op de de soldaten inpraatte. Ze noemde de soldaten terroristen, leden van een terroristische organisatie, en vroeg of hun ouders blij waren toen ze thuis kwamen nadat ze burgers hadden gedood. En nog andere zeer beledigende dingen zei ze tegen de Israëlische soldaten, die ook belast zijn met het beschermen van diezelfde linkse activisten. Hoe kunnen Israëlische burgers zo tot diegenen spreken, die voor hun veiligheid zorgen? De soldaten bleven rustig en verdienden daarvoor een prijs.

De twee video's tonen de moeilijke situatie waarin de Israëlische soldaten zich bevinden. Voor de tegenstanders van Israël was vooral de eerste video natuurlijk een buitenkansje. De tweede video heeft vooral ons in Israël van streek gebracht.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.