Groeten uit Israël: Holocaust-herdenking Yom HaShoah

Wednesday, April 11, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Voordat hij eindelijk afscheid nam, heeft de winter gisteren nog één keer alles gegeven wat hij had. Het regende met emmers tegelijk. De stortregens werden af en toe onderbroken door een korte pauze met de zon, maar alleen om de wolken de tijd te geven zich voor te bereiden op de volgende regenbui. Vandaag zal het rustiger weer zijn en vanaf morgen zal het weer warmer worden. Het is immers half april. De tijd gaat heel snel.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met af en toe regenbuien in het noorden en centrum van het land. Rond het middaguur neemt de regen af. De temperaturen stijgen een beetje. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, bij de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd 213,40 m onder de zeespiegel.

Vanavond begint bij ons Yom HaShoah, de gedenkdag aan de Holocaust.. Winkels sluiten eerder dan gebruikelijk. Restaurants, bioscopen, theaters en ander amusement zijn vanavond om 19 uur gesloten. Het is even geen dag om plezier te maken. In 1959 werd de Wet op de Gedenkdag voor de Holocaust aangenomen. Bioscopen en theaters blijven morgen dus gesloten en er vinden geen sportevenementen plaats. Op deze dag herdenken we de zes miljoen Joden die door de nazi's zijn vermoord. De herdenkingsdag begint vanavond om 20 uur met de ceremonie in Yad Vashem.

De ceremonie voor de holocaust herdenking Yom HaShoah, een jaar geleden in Yad Vashem

Zoals elk jaar steken zes overlevenden van de Holocaust daar zes fakkels aan ter nagedachtenis aan de zes miljoen slachtoffers. Helaas zal het waarschijnlijk niet mogelijk zijn om deze traditie zeer lang voort te zetten, omdat er steeds minder overlevenden van de holocaust zijn. Daarom is het zo belangrijk om veel van hun verhalen te horen.

Ik heb u al verteld over het project op de school van onze zoon. Daar doen de elfde klassen elk jaar een herdenkings- en documentatieproject. Overlevenden van de Holocaust, meestal familieleden van de leerlingen, worden bezocht en bevraagd over hun persoonlijke geschiedenis uit deze moeilijke tijd. De verhalen worden vervolgens samengevat in een boek. Aan het eind van deze maand worden wij ouders uitgenodigd voor de presentatie van het project en het nieuwe boek. Het is echt een heel belangrijk project.
En dan is er ook weer een schoolreis gepland, een reis van alle klassen van een leerjaar, naar Polen. De herinnering aan de Holocaust is een deel van ons, het is een herinnering die voor altijd in ons zal blijven en van generatie op generatie zal worden doorgegeven.

In Duitsland heb ik helaas vaak horen zeggen dat het op een gegeven moment genoeg moet zijn met het herdenken van de Holocaust, omdat de Duitsers van vandaag er helemaal niets mee te maken hebben. Ik spreek dat altijd tegen, en verklaar dat het hierbij niet gaat om iemand te beschuldigen. Het gaat erom het verleden niet te vergeten en samen te werken om ervoor te zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren. Daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor. En dat is de reden, waarom wij hier in Israël altijd de Holocaust zullen gedenken en die nooit zullen vergeten.

Nu is buiten zelfs de zon te voorschijn gekomen. Een nieuwe dag begint. Ik hoop dat het een rustige dag wordt. Er wordt veel gesproken over een mogelijke Amerikaanse aanval in Syrië. De Amerikaanse president Trump heeft een geplande reis naar Zuid-Amerika geannuleerd. We zullen zien wat er gebeurt.

En nu wens ik u een prettige en rustige woensdag, het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.