Groeten uit Israël: Dode Gazanen belangrijker dan dode Syriërs?

Tuesday, April 10, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Het regent! Het regent zelfs erg hard. De winter lijkt weer terug te komen. En het is duidelijk koeler geworden, ik had het gevoel dat het gisteravond al erg koud was. Vandaag is dus een regenachtige dag. Ik vind het niet erg, integendeel. We zullen binnenkort weer verlangen naar het geruis van regendruppels die op de grond vallen. Dat weet ik heel zeker. We zullen de koele wind missen als we zwetend de airconditioning aanzetten. We zullen de regen missen, die heel snel een lange vakantie zal nemen. Als de bomen, de daken van de huizen en de straten bedekt zijn met een laagje zand, dan zullen we verlangen naar deze frisse regen, die helaas pas in de herfst de groene bladeren weer te voorschijn zal brengen en het stof van de hete zomer zal wegspoelen. U ziet, dat ik nu al verlang naar de regen die nu misschien voor de laatste keer op ons valt.

Is dit misschien de laatste regen voor de zomer? Vanochtend in Modi'in.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Bewolkt. Regenbuien met plaatselijk onweer in het noorden en centrum van het land. In de noordelijke Negev kunnen lichte regenbuien voorkomen. Gevaar voor overstroming in de Jordaanvallei, de Judese woestijn en bij de Dode Zee. De temperaturen dalen nog een beetje. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, bij de Dode Zee 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is twee centimeter gestegen en ligt nu 213,40 m onder de zeespiegel.

Wat er sinds gisteren in Syrië is gebeurd, is bij ons het belangrijkste onderwerp van gesprek. De gruwelijke gifgasaanval van het Syrische regime op de eigen bevolking is met verbijstering ontvangen. Elders in de wereld lijken er echter andere prioriteiten te zijn. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag maakt zich veel meer zorgen over de inwoners van Gaza. In plaats van het bloedbad in Syrië te veroordelen, heeft de openbare aanklager in Den Haag een verklaring gepubliceerd over de gebeurtenissen bij het grenshek in de Gazastrook. De gebeurtenissen aan de grens, het geweld, zouden met de grootste zorg worden bekeken. Sinds 30 maart zijn er minstens 27 Palestijnen gedood door soldaten van het Israëlische leger. De openbare aanklager schreef ook dat geweld tegen burgers, vergelijkbaar met dat in Gaza, als oorlogsmisdaad kan worden beschouwd.

Ook de Europese Unie had natuurlijk kritiek op het 'gebruik van geweld door het Israëlische leger tegen de deelnemers aan de “Mars van de Terugkeer” bij de grens met Gaza.' De tweehonderd doden in Syrië lijken niemand daar te interesseren. Hoe kan dat, blijf ik mij afvragen, hoewel ik mij bewust ben van de negatieve houding ten opzichte van Israël. Hoe kan de wereld zich meer bekommeren om het welzijn van Hamas-terroristen die Israël willen uitroeien? Waar is de kritiek op Hamas? Hamas, dat zijn burgers misbruikt voor terroristische doeleinden.

Zondag heeft in Berlijn een pro-Palestijnse demonstratie plaatsgevonden, las ik gisteren in een artikel. Er namen ongeveer 500 mensen aan deel, waarvan de meesten wel Arabieren waren, maar ook een aantal linkse groeperingen en aanhangers van de BDS waren er bij. Samen zongen ze haatzaaiende liederen tegen Israël en riepen ''Van de rivier tot aan de zee, Palestina zal vrij zijn'. Het feit dat men zo openlijk de vernietiging van een Staat kan eisen, beklemt mij op de een of andere manier. Ik zag enkele foto's van deze demonstratie op Facebook. Er waren ook enkele Duitsers die borden droegen en Israël veroordeelden. Ik ben er bijna zeker van dat de meeste van deze demonstranten nog geen enkele keer in Israël zijn geweest. Ik weet ook zeker dat de meeste mensen Hamas helemaal niet kennen. Het belangrijkste is om betrokken te raken bij dit theater. Oké. Het artikel zelf is goed geschreven, het informeert. Bij de laatste zin moest ik zelfs glimlachen. Leest u het zelf maar:

En nu wens ik u, ondanks alles, een heerlijke en rustige dinsdag. Er is een nieuwe dag aangebroken. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.