Opperrabbijn: Israël moet meer ingrijpen in Syrië

maandag 9 april 2018 |  Redactie Israel Today
De Israëlische opperrabbijn Rabbi Yitzchak Yosef heeft er zondag bij de regering van premier Benjamin Netanyahu op aangedrongen, er niet voor terug te deinzen om alles te doen dat nodig is om de onschuldige burgers van Syrië te beschermen tegen de aanhoudende bloedbaden door hun eigen regering.

Een dag nadat troepen van het Syrische regime ervan werden beschuldigd chemische wapens te hebben gebruikt in een stad in handen van de rebellen, waarbij tientallen mannen, vrouwen en kinderen werden gedood, gaf Rabbi Yosef deze verklaring uit:
'Ik heb het in het verleden gezegd en ik zeg het nogmaals, wat in Syrië gebeurt is genocide op vrouwen en kinderen in de wreedste vorm, waarbij massa­vernietigings­wapens worden gebruikt. Het is onze morele plicht om niet te zwijgen en te proberen een einde te maken aan dit bloedbad.'
'Als Joden die genocide hebben meegemaakt, als Joden van wie de Torah een licht is voor de volken, is het onze morele plicht om te proberen een einde te maken aan deze moord. Het is een plicht die niet minder belangrijk is dan de morele plicht om de kernreactor in Syrië te vernietigen.'

Slechts enkele uren nadat de rabbijn zijn verklaring uitbracht, heeft iemand een verwoestende luchtaanval uitgevoerd op een luchtmachtbasis van de regering in Centraal-Syrië, waarbij veertien mensen, onder wie Iraanse staatsburgers, werden gedood.

Amerika en Frankrijk, die beide luchtmachten in de regio hebben, ontkenden elke betrokkenheid. Rusland, dat het regime van de Syrische dictator Bashar Assad steunt, zei te weten wie er verantwoordelijk is: Israël.

Van de kant van Israël werd zoals gebruikelijk niet gereageerd, men bewaarde het stilzwijgen. Maar de Syrische luchtmachtbasis in kwestie is in het verleden door Israël gebombardeerd. Deze luchtmachtbasis, bekend als de Tiyas of T-4, zou het centrum zijn van een Iraans drone programma.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.