Groeten uit Israël: Diepvriesbrood en huurfietsen

Monday, April 09, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Toen ik gisteren iets later dan gebruikelijk onze redactie verliet (we waren druk bezig met de jubileumeditie), was het buiten erg bewolkt en veel koeler dan de laatste dagen. In de komende twee dagen zou het nog 'winterser' worden met regen en onweer in het noorden en het centrum van het land. Vanaf woensdagmiddag moet het weer warmer worden. Zo gaat dat in de Israëlische lente. Overigens was maart gemiddeld 4 graden warmer dan normaal.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met een daling van de temperatuur. Vooral in het noorden kunnen geïsoleerde regenbuien voorkomen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, bij de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gestegen en ligt nu op 213,42 m onder de zeespiegel.

De stormloop op de schappen met brood in de supermarkten is gisteren, de dag na Pesach, weer begonnen. Op de dag na Pesach is het altijd hetzelfde met brood. De bakkerijen zijn niet in staat om aan de enorme vraag naar vers brood te voldoen. Allereerst worden de eenvoudige broodsoorten meestal eerst gebakken. Maar ook deze zijn altijd snel uitverkocht, zodat je in het beste geval tevreden moet zijn met de pita's of broodjes die nog in de supermarkten worden gebakken.

Om dit knelpunt op de eerste dag na Pesach te voorkomen, wilden ze zich dit keer beter voorbereiden. Maar toen het de klanten gisteren duidelijk werd, hoe de bakkerijen het probleem hadden 'opgelost', waren de meesten teleurgesteld en zelfs boos. Zoals deze klant in de video die in een supermarkt in Modi'in was om vers­gebak­ken brood te kopen. Het zag er ook zo uit, dat er dit keer voldoende vers brood te krijgen was. Maar toen kwam de waarheid naar boven. En dat vertelde de klant ons in de volgende video.

De klant vertelt ons dat het 'verse' brood in de schappen vochtig en koud is. Het werd voor Pesach ingevroren en op tijd voor het einde van het feest ontdooid en bij de supermarkten afgeleverd. Op de verpakking staat dan vermeld dat het brood als 'gedesemd' is verkocht vóór Pesach, zodat het geschikt is voor consumptie, ook al is het voor het Pesach gebakken. Nou, dat is allemaal prima. Het probleem is dat het werd verkocht tegen dezelfde prijs als vers gebakken brood. Consumenten voelden zich bedrogen.

Vandaag werd dit verhaal gepubliceerd in de kranten en werd aan de bakkerijen om commentaar gevraagd. Zij worden beschuldigd van het bedriegen van de klant. Sommige bakkerijen zeiden dat ze voor volgend jaar lering zouden trekken uit de fouten. Gisteren, toen ik naar onze dichtstbijzijnde supermarkt ging om brood te kopen, zag ik alleen maar een volledig lege schappen voor brood, zelfs pita's waren niet verkrijgbaar. Waarschijnlijk hadden ze geen eerder bevroren brood aangeboden. Vandaag zal ik het nog eens proberen en ik ben er zeker van dat de 'broodcrisis' nu achter ons ligt.

Fietsen te huur
Vanochtend stuitte ik in het nieuws op een ander interessant bericht. Het gaat om fietsen die door iedereen gebruikt kunnen worden en over de steden verspreid zijn. Tot nu toe heeft Tel Aviv de zogenaamde Tel-O-Fun, fietsen die in een docking station staan. Van daaruit kunt u een fiets huren, die u terug moet brengen naar een ander station. Nu gaan twee Chinese bedrijven, Ofo en Mobike, binnenkort met hun activiteiten in Israël van start. Misschien kent u een van de bedrijven in Duitsland al, want Ofo is al actief in Berlijn. Ze hebben geen stalling voor de fietsen. De fietsen staan verspreid over de stad, worden vervolgens met behulp van een app voor de mobiele telefoon gelocaliseerd en kunnen daarmee ontgrendeld worden. Aan het einde van de rit kan men de fiets overal parkeren en vergrendelen. Dan wacht hij op de volgende klant.

'Mobike' zal binnenkort operationeel zijn in Israël, zo werkt het.

Mobike zal ongeveer 2.500 fietsen klaarzetten in Israël. Eerst wordt echter met een proef begonnen, dan kun je de fietsen gratis gebruiken. Deze proef start in de steden Rishon LeZion, de als Krajot bekend staande voorstad ten noorden van Haifa, bij de Dode Zee en in de Jordaanvallei beginnen. Een rit moet later ongeveer 2 tot 4 shekel (0, 50 tot 1 euro) per half uur kosten. Dat klinkt geweldig.
De vraag is alleen of en hoe deze fietsen, die dan op elke plek geparkeerd kunnen worden, dat overleven. Ze kunnen worden beschadigd of gestolen. Het Tel-O-Fun in Tel Aviv is echter een succes gebleken. Ik heb nog nooit gelezen dat zo'n fiets is gestolen, dat is niet goed. Dus hoop dat deze projecten een succes worden, kunnen ze bijdragen aan minder auto's in steden. Ik zou een van de eersten zijn die zo'n fiets zou pakken om snel van de bus naar de redactie te fietsen.

Beste lezers, u hebt al gemerkt dat ik vandaag helemaal geen zin heb om met met serieus en slecht nieuws bezig te houden, maar met een paar onbelangrijke onderwerpen uit het dagelijks leven. Al het andere komt dan later. Helaas is er niet veel nieuws. In Syrië sterven weer talloze vrouwen en kinderen, terwijl de wereld veel liever Israël bekritiseert omdat het zijn grenzen beschermt. Maar ik wilde daar helemaal niet over schrijven.

Ik wens u een heerlijke en rustige maandag en een goed begin van de werkweek. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.