Gedode Palestijnse 'journalist' bestuurde een drone

Sunday, April 08, 2018 |  Redactie Israel Today
Als je in leven wilt blijven tijdens een gespannen gewapende confrontatie, kun je waarschijnlijk beter geen drone lanceren boven de hoofden van de jongens met de grootste geweren. Blijkbaar heeft de Palestijnse Arabier, die vrijdag tijdens botsingen langs het veiligheidshek van Gaza werd neer­ge­scho­ten en gedood, daar niet aan gedacht.

Hoewel Yasser Murtaja niet voor een erkend persagentschap werkte, beweert Hamas dat hij een 'journalist' was, een doorzichtige poging om Israël te beschuldigen van het onderdrukken van de persvrijheid. Het is natuurlijk ironisch dat Israël per hoofd van de bevolking meer buitenlandse journalisten herbergt dan enig ander land ter wereld, terwijl de Palestijnse regimes, Hamas in het bijzonder, routinematig door hun eigen Palestijnse journalisten worden bekritiseerd vanwege intimidatie en pesterijen.

In elk geval, Israel Radio citeerde ongenoemde bronnen in Gaza aan die zeiden Murtaja bekend was voor het gebruik van camera-drones om luchtfoto's te maken, en de rellen bij het veiligheidshek van Gaza vormen een verleidelijke gelegenheid.

De Israëlische minister van de Defensie Avigdor Lieberman zei wat duidelijk zou moeten zijn voor ieder rationeel denkend menselijk wezen: Murtaja had enkel een beetje selectiever moeten zijn met waarheen hij zijn drone stuurde: 'Ik weet niet wie wel of geen fotograaf is. Iedereen die drones boven IDF-soldaten laat vliegen, moet begrijpen dat hij zichzelf in gevaar brengt.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.