Palestijnen: VN niet geloofwaardig, wegens veto's VS

Sunday, April 08, 2018 |  Ryan Jones
Voor de Palestijnen heeft de Verenigde Naties alle geloofwaardigheid verloren. Niet omdat onder­drukken­de regimes zoals Saoedi-Arabië, Syrië en Iran zitting hebben in raden die toezien op mensen­rech­ten en vrouwen­rechten, maar omdat het Amerika in staat stelt te voorkomen dat de Pales­tijnen tijd verspillen met zinloze (en ongefundeerde) veroordelingen van Israël.

Dat is natuurlijk de mening van de Palestijnse Autoriteit zelf. Zaterdag hebben de Palestijnse leiders geëist dat de Verenigde Naties het vetorecht van Amerika tegen resoluties en verklaringen van de Veiligheidsraad intrekken.

Een dag eerder hadden de VS een ontwerpresolutie van de Veiligheidsraad geblokkeerd waarin Israël werd veroordeeld wegens de Palestijnse doden tijdens de gewelddadige massabetogingen langs het veiligheidshek langs de Gazastrook.
De meeste leden van de Veiligheidsraad wilden nog een 'onafhankelijk onderzoek' naar wat er was gebeurd. Maar het is geen raketwetenschap. De feiten lijken vrij duidelijk.

Hamas, een erkende terroristische organisatie, stuurde tienduizenden Gazanen in een bewuste poging om soeverein Israëlisch grondgebied binnen te dringen. Israëlische soldaten hebben hun werk gedaan door de grens te beschermen, terwijl ze – eerlijk gezegd – ongekende maatregelen hebben genomen om grootschalige slachtoffers te voorkomen. Het is niet minder dan welk ander land dan ook zou doen, om een vijandige massale infiltratie te voorkomen.

Hebben we echt een dure en tijdrovende onderzoekscommissie nodig om uiteindelijk te concluderen wat we al weten? Of erger nog, een bevooroordeeld verslag publiceren dat belachelijk is gebaseerd op de 'beëdigde getuigenissen' van terroristen? Gelukkig was het antwoord van de regering-Trump op die vragen luid en duidelijk 'NEE!'

En de hopeloze poging van de Palestijnse Autoriteit om een van de fundamentele mechanismen van de Verenigde Naties (het vetorecht van de grote wereldmachten) op zijn kop te zetten, toont aan hoe wanhopig ze zijn geworden nu de internationale gemeenschap hun schertsvertoning steeds meer zat wordt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.