Groeten uit Israël: President eregast bij Mimoena-feest

Sunday, April 08, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Ze zijn voorbij, de feestdagen, de lange schoolvakantie, het eten van de matzes. We keren terug naar het dagelijks leven. Wat mij betreft had het zo kunnen blijven tijdens de 'Chol HaMo'ed-Week', de Pesachweek. Het was een week zonder files, alles was een beetje rustiger, het was een zeer plezierige week.

Hoewel we gisteravond weer gerezen brood hadden kunnen eten, hebben we weer 'matziot' gemaakt, dat bevalt ons wel. Dompel de met water zacht gemaakte matzes in wat geroerd ei en bak ze kort in een pan. Smaakt heerlijk. Het beste met een plakje kaas erop, zo eet ik het steeds. Maar dat moet nu stoppen, want zoiets bevat heel veel calorieën. Over het algemeen is het hele Pesach feest niet eenvoudig als je op je gewicht wilt letten. Denk maar aan die zoete Pesach-koekjes. Nee, het is goed dat Pesach voorbij is. Vanaf nu ga ik me inhouden en weer 'fatsoenlijk' eten. Dus, terug naar het dagelijks leven.

Het weer is nog zonnig, in het weekeinde was het aangenaam warm, niet te heet. Vandaag is het een beetje afgekoeld, maar de lucht hier in Jeruzalem is nog helderblauw.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met een daling van de temperatuur. In het noordoosten van het land kunnen geïsoleerde regenbuien voorkomen.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, bij de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. De waterstand van het Meer van Galilea staat onveranderd op 213.425 m onder de zeespiegel.

De Mimoena-feesten zijn gisteravond in het hele land begonnen. Ik had u donderdag al geschreven over dit feest, oorspronkelijk gevierd door de Joden uit Marokko. Nu kunnen we weer gezuurd (gerezen) voedsel eten. Veel politici worden elk jaar door een familie uitgenodigd voor het Mimoena-feest, waarbij vaak meer dan honderd gasten aanwezig zijn. Onze premier vierde het in Gan Yavne, terwijl onze president Re'uven Rivlin was uitgenodigd voor een feest in Ashkelon, samen met de voorzitter van de Knesset Yuli Edelstein en ook minister Tzachi Hanegbi. Naast de beroemde mufletas waren er nog vele andere zoete lekkernijen.

Bij een Mimoena-feest in Ashkelon was president Re'uven Rivlin eregast. Er werd veel zoetigheid gepresenteerd. (Foto: Flash90).

Ik heb dit lange weekeinde niet veel aandacht besteed aan het nieuws. Dat moet soms ook even. Gewoon uitschakelen en alleen samen het gezin zijn. Maar vrijdag keek ik even op mijn mobiele telefoon, het verbranden van de banden in de Gazastrook had me nieuwsgierig gemaakt. Ik las dat er banden werden verbrand, maar dat er niet zoveel mensen waren gekomen als de organisatoren in Gaza hadden gewenst. Er zijn ook enkele doden gevallen. Ik las dat er in totaal negen Arabieren waren omgekomen, waaronder een journalist. Als ze thuis waren gebleven, zouden ze nu nog leven, was mijn eerste gedachte. Ik denk dat het vooral na vorige week duidelijk had moeten zijn, dat Israël niet zal toestaan dat het grenshek werd genaderd en de grens wordt overschreden. De inwoners van de Gazastrook zijn hier herhaaldelijk voor gewaarschuwd. En 'vreedzaam' kun je deze onrust van vrijdag niet noemen. Daarover later meer.

Onze speciale mei-uitgave van het Israel Today Magazine, ter gelegenheid van de 70e Onafhankelijkheidsdag van Israël, sturen we morgen al naar de drukker. [In Nederland gebeurt dit in samenwerking met Christenen voor Israël; alle lezers van Israël Aktueel ontvangen deze speciale editie ook]. Vandaag wordt de laatste hand gelegd aan dit nummer, want een tijdschrift ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de Staat Israël moet een heel bijzonder tijdschrift worden. Het zal dan rond Onafhan­kelijk­heids­dag, dat is op de 19 april, bij onze abonnees in de brievenbus liggen. En wanneer u het magazine nog niet leest, kunt u zich nog snel abonneren op de papieren of de digitale editie.

En nu wens ik u een heerlijke en vredige zondag. Bij ons is de nieuwe week al begonnen. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.