Groeten uit Israël: Gazastrook gehuld in zwarte rook?

Thursday, April 05, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

We naderen het einde van de Pesachweek. Vanavond is de tweede, afsluitende, feestdag van Pesach. Daarna mogen weer gezuurde levensmiddelen worden gegeten. Omdat de laatste dag van Pesach deze keer op een vrijdag valt, moeten we nog een dag langer op brood wachten, want het is natuurlijk niet toegestaan om op shabbat te bakken.

Daarna, op zaterdagavond na het einde van de shabbat, wordt er in veel huizen en ook op openbare plaatsen weer uitbundig gefeest, het mimoena feest sluit de periode van ongerezen brood af. Dit feest komt van de Joden uit Marokko en Noord-Afrika. Op de avond na het einde van het Pesach kregen de Joden in Marokko van hun moslimburen het meel terug, dat ze hen vóór de Pesach hadden 'verkocht'. Dit werd vervolgens gebruikt om zogenaamde mufletas te bereiden, deeg dat in een koekenpan wordt gebakken als een soort dunne pannenkoek, waaraan steeds een nieuwe pannenkoek wordt toegevoegd. Vervolgens wordt er honing of siroop op gegoten. Zeer smakelijk en zeer rijk aan calorieën.

Zo worden mufletas bereid, probeert het zelf ook eens.

Naast de traditionele mufletas zijn er nog andere zoete lekkernijen. Het feest wordt begeleid door veel dans en muziek. De Joden van Marokko vierden dit feest samen met hun moslimburen. De deuren van mimoena staan voor iedereen open. In Israël is dit feest uitgegroeid tot een Israëlisch festival dat door bijna iedereen wordt gevierd. Ook hier in Modi'in nodigt de stad elk jaar uit tijdens mimoena en deelt mufletas uit aan de inwoners.

In deze Engels ondertitelde video van de nieuwe Israëlische omroep KAN meer over het mimoena feest.

Pesach is een mooi feest, eigenlijk zou ik het bijna mijn lievelingsfeest noemen. De hele week heerst er zo'n bijzondere sfeer. Het is hier lente, het wordt steeds warmer, je kunt de natuur in gaan, naar het strand gaan, vrienden ontmoeten, je kunt de grill weer opzoeken. Ja, de barbecue staat weer in het middelpunt van de belangstelling, want binnenkort wordt de Onafhan­kelijk­heids­dag gevierd. Pesach is het begin van deze zeer bijzondere maand.

En nu we toch over het mooie weer spreken, hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt met een lichte temperatuur­stijging. Voor het seizoen bovengemiddeld warm. In de zuidelijke woestijn van Arava en in Eilat kunnen geïsoleerde regenbuien voorkomen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, bij de Dode Zee 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. De waterstand van het Meer van Galilea staat onveranderd op 213,425 m onder de zeespiegel.

De titelfoto van vandaag komt van de Golanhoogten. We zien de Odem berg dat is een uitgedoofde vulkaan. Gisteren is er een heel beroemd echtpaar op reis geweest. Herkent u het echtpaar in de foto? Meer over hen in een artikel.

Voor vrijdag staat er in de Gazastrook een nieuwe 'actie' op het programma. We kunnen ons dit lange weekend helaas niet alleen met de feestdagen bezig houden. Niet minder dan 10.000 autobanden moeten op verschillende plaatsen in de buurt van het grenshek worden verbrand. Dit kan ook rampzalige ecologische gevolgen hebben voor de planten, de dieren en ook voor de mensen, vooral voor de mensen in de Gazastrook. Maar dat lijkt de organisatoren, Hamas, niet te storen. Ze willen met de zwarte rook van de brandende banden verhinderen dat Israëlische soldaten terroristen beschieten wanneer die het grenshek proberen over te steken. Er zullen ook spiegels worden gebruikt om soldaten te verblinden.

De media hebben gemeld dat er weer een weekeinde van geweld wordt verwacht. Dat is jammer. Niemand zal daar iets bij winnen. Israël heeft zich al tot de Wereld­gezondheids­organisatie gewend met het verzoek iets te doen aan het geplande verbranden van duizenden banden. Ik denk niet dat het helpt. Ik vraag me echt af hoe lang het nog duurt totdat de mensen in Gaza begrijpen wie hun echte vijand is. Maar zolang de meeste landen in de wereld Hamas blijven steunen en Israël blijven veroordelen, zal er niets veranderen. Hamas zal doorgaan met het verspillen van hulpgeld voor zijn terroristische doelen, de burgers van Gaza zullen nog steeds worden uitgebuit en pionnen zijn in dit spel van Hamas. Machmoud Abbas zal blijven proberen Hamas op de knieën te krijgen door de stroomlevering verder te verminderen, waarvoor Israël de schuld krijgt. U ziet het ik ben helaas niet erg optimistisch.

Ik wens u echter toch een prettige en rustige donderdag en een rustig weekend en een gezegende shabbat toe. Ik hoop dat het een goede shabbat wordt. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.