Groeten uit Israël: Wat doen we met 40.000 illegalen?

Wednesday, April 04, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

We zijn bijna aan het eind van de Pesachweek. Eigenlijk wel jammer. Niet dat ik niet graag weer echt brood zou willen eten, want op de lange termijn zijn de matzes toch niet ideaal, om maar niet te spreken over de veel te zoete Pesachkoekjes, waar ik deze week veel te veel aandacht aan heb besteed. Ja, het is tijd om weer aan het werk te gaan. De lege straten, niet alleen in de ochtend, zijn erg leuk. Woon-werkverkeer is een vreemd woord geworden, zoiets bestaat niet. Dus toen ik gisteren op weg ging naar huis was ik de enige passagier in de bus. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. De chauffeur reed me bijna precies naar mijn voordeur. VIP-service!

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot deels bewolkt met een aanzienlijke temperatuur­stijging. Voor het seizoen boven­gemiddeld warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, bij de Dode Zee 31 graden, Eilat aan Rode Zee 32 graden. De waterstand van het Meer van Galilea staat onveranderd op 213.425 m onder de zeespiegel.

Tienduizenden Israëli's reizen nog steeds door het land. Ook het Ayalon-Canada-Park, bij ons om de hoek was aan het eind van de middag zeer goed bezocht.
De titelfoto van vandaag toont fietsers in de Hoela Vallei. Deze vallei wordt beschouwd als een van de beste plaatsen om vogels te spotten ter wereld. In de herfst en de lente passeren meer dan 500 miljoen vogels de vallei. Er zijn wandelpaden, je kunt een fietstocht maken of deelnemen aan een 'safari' in een tractor. Of gewoon genieten van de indrukwekkende natuur.

Het zigzagbeleid rond de Afrikaanse asylzoekers, die illegaal vanuit Afrika via Egypte naar Israël zijn gekomen, werd gisteren veel besproken in het nieuws. (artikel). In de media krijgen ze verschillende namen, illegale immi­granten, illegale indringers, werkvluchtelingen (economische vluchtelingen), asielzoekers, enzovoorts. Ik heb me vaak afgevraagd waarom Israël vooral in Europa zo wordt bekritiseerd vanwege zijn 'vluchtelingen­beleid'. Ik kreeg de indruk gekregen, dat de miljoenen vluchtelingen in Duitsland niet beslist welkom zijn.
In Israël heeft men gezocht naar een manier om 'vluchtelingen' die Israël illegaal zijn binnen­gekomen en niet voldoen aan de criteria van een vluchteling, uit het land te verwijderen, nadat Rwanda, als zogenoemd derde land, de overeen­komst met Israël had opgezegd, nadat Europeanen en linkse Israëlische organisaties druk hadden uitgeoefend.
Ook de overeenkomst met de VN werd bekritiseerd en Netanyahu moest, na de plechtige bekendmaking van een oplossing, de VN meedelen dat het niet doorgaat, omdat ze er hier in Israël helemaal niet blij mee waren.

Nu zijn we terug bij het begin van het verhaal. Er zijn bijna 40.000 illegale 'immigranten' in Israël, of hoe ik ze zou moeten noemen. Welke oplossing er ook gevonden zou worden, die zou voor het Hooggerechtshof niet standhouden, werd gisteren gezegd. Nu denken ze na over het weer in gebruik nemen van het kamp in Cholot. Want Netanyahu heeft gisteren aan de burgers van de zuidelijke delen van Tel Aviv beloofde om de vluchte­lingen uit Tel Aviv weg te halen.
Het is een dilemma. Ik begrijp dat het niet leuk is om met mensen te spelen, om hen heen en weer te schuiven. Het is duidelijk dat de menselijke waardigheid behouden moet blijven. Maar het is een feit dat met de vluchtelingen ook de criminaliteit in het zuiden van Tel Aviv is toegenomen. Precies tijdens Pesach, wanneer we de weg uit de slavernij naar de vrijheid vieren, moeten we bezig zijn met het lot van deze mensen. Ik heb geen idee hoe het probleem kan worden opgelost.

Zuid Tel Aviv, 'Klein Afika' (foto: Miriam Alster/Flash90)

En nu wens ik u, ondanks de problemen, een prettige woensdag. Hier in de redactie werken we zeer intensief aan de nieuwe uitgave van het Israel Today Magazine, die onze lezers voor Onafhankelijkheidsdag in hun brievenbus moeten krijgen. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.