Zigzagbeleid rond de illegale Afrikaanse immigranten

Tuesday, April 03, 2018 |  Dov Eilon
Maandag werd bericht over een oplossing voor het vluchtelingen­probleem in Israël. Er was een akkoord gesloten met de vluchtelingenhulporganisatie van de Verenigde Naties. Na sterke kritiek werd dinsdag besloten deze afspraak te heroverwegen.

Afbeelding: 'Stop de uitzetting!' Demonstratie tegen de uitzetting van Afrikaanse asielzoekers, dinsdag voor het kabinet van de premier in Jeruzalem (foto: Hadas Parush/Flash90)

Volgens het akkoord met de UNHCR zouden ongeveer 16.000 van de illegaal in Israël verblijvende asielzoekers moeten worden opgevangen door westerse landen zoals Canada, de VS, Italië en Duitsland, daarvoor zouden 16.000 andere asielzoekers in Israël mogen blijven.

Er wordt nog over gediscussieerd, hoe je de mensen moet benoemen die illegaal via Egypte naar Israël zijn gekomen. Volgens Israëlische bronnen zijn de meesten geen vluchtelingen, ze hebben niets te vrezen als ze terugkeren naar hun vaderland, en de meesten van hen zijn naar Israël gekomen om betere levens­omstan­dig­heden te krijgen.

Vanaf april wou worden begonnen met het uitwijzen van tot 40.000 illegale immigranten, naar een zogenaamd derde land. Israël had een overeenkomst gesloten met Rwanda, dat ermee had ingestemd de 'vluchtelingen' op te nemen. Elke illegale immigrant die Israël vrijwillig zou verlaten, zou 3.500 dollar van Israël ontvangen, een bedrag dat voldoende is om een jaar lang in Rwanda te kunnen leven. Maar toen zou er vanuit de Europese Unie aanzienlijke druk op Rwanda zijn geweest, zodat het Afrikaanse land zich terugtrok uit zijn overeenkomst met Israël.

En toen ontstond de overeenkomst met de Verenigde Naties, waarop in Israël zware kritiek kwam. Toen premier Netanyahu de overeenkomst met de VN bekend maakte, zei hij men de de illegale immigranten die in Israël blijven, in moshavs, kibboetsiem en andere sterkere plaatsen zou onderbrengen, ze zouden niet langer in het zuiden van Tel Aviv verblijven.

Maar slechts drie uur later trok hij dit terug. In een ander bericht op Facebook legde hij uit hoe het akkoord was ontstaan. Toch zou hij aandacht besteden aan de stemmen in het land, ging Netanyahu verder. Daarom besloot hij het akkoord met de Verenigde Naties voorlopig te bevriezen om deze kwestie opnieuw te bespreken.
Benjamin Netanyahu wil nu de mensen in het zuiden van Tel Aviv ontmoeten om uit de eerste hand te horen wat ze te zeggen hebben.

De minister van Onderwijs, Naftali Bennet, reageerde tevreden op de bevriezing van de overeenkomst. Hij was een van de critici. Hij noemde de nieuwe overeenkomst een uitnodiging voor nog meer 'economische vluchtelingen' uit Afrika om naar Israël te komen. Zodra ze in Israël aankomen, kunnen ze er nu zeker van dat ze onder de nieuwe overeenkomst een verblijfs­vergunning of een ticket naar een westers land krijgen.

Toch is de bevriezing van dit akkoord niet genoeg, zei hij verder. Er moet nu over een nieuw plan worden overlegd, dat 'de illegale indringers Israël uit zal krijgen'. Maar één ding is zeker: de illegale immigranten zullen voorlopig in het land blijven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.