Groeten uit Israël: Grillen, een 'nationale sport'

Tuesday, April 03, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Van mij mag het altijd Pesach blijven, ook al was het aantal passagiers in de bus naar Jeruzalem bijna verdubbeld ten opzichte van gisteren. Dit keer waren we met z'n vieren. Dus ik vraag me af of dit geen gevolgen zou kunnen hebben voor volgend jaar en de busmaat­schappij deze buslijn, die toch maar twee keer per dag rijdt, niet zal opschorten tijdens de Pesachweek. Want economisch verantwoord zal die niet zijn.

Ook de straten waren weer helemaal leeg, na een half uur liep ik al door de Machane Yehoeda markt. Ik houd van de markt zo vroeg in de ochtend, wanneer de kramen worden klaargemaakt voor de nieuwe dag. Deze enorme hoeveelheden verse groenten en fruit die elke dag weer worden aangeleverd, zijn indrukwekkend. Dan zie ik elke dag dat een oudere man de verschillende Halva-variëteiten weer op de verkooptafel zet, een ander is bezig met de verse bananen en de vorkhef­truck­chauffeur rijdt een nieuwe levering verse knoflook naar een kraam. Er zijn veel trucks die nieuwe waren lossen, soms moet je echt oppassen om niet opgesloten te zitten tussen de trucks, het is vaak alsof je door een labyrint loopt.

Een nieuwe dag begint, de Machane Yehoeda markt vroeg in de ochtend (Foto: Dov Eilon)

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Vandaag is het weer heel prettig, niet te koud en niet te warm, precies goed. Hoewel het vandaag vooral bewolkt zou zijn, schijnt de zon hier in Jeruzalem nog steeds vanuit een volledig onbewolkte blauwe lucht. Nou, meteorologen kunnen het soms mis hebben. We zullen zien. Morgen zal het toch weer veel warmer zijn.

Vandaag wordt het overwegend bewolkt met een aanzienlijke daling van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, bij de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens een halve centimeter gestegen en staat nu 213.425 meter onder de zeespiegel.

Velen gebruikten het aangename weer gisteren voor uitstapjes in de natuur. Meer dan 200.000 Israëli's bezochten de vele parken en natuurreservaten die het land te bieden heeft. Zeer populair is het Yarkon Park in Tel Aviv, waar men graag de grill al opbouwt als generale repetitie voor Onafhankelijkheidsdag.
Hier in Jeruzalem werd het Sacher Park ook goed bezocht, de rook van de grills was al van ver te zien. Maar natuurlijk werd er niet alleen gegrild, ook al is dit een soort 'nationale sport' (ik moet langzamerhand onze grill ook eens opzoeken...), velen bezochten ook het park in Ein Gedi aan de Dode Zee of het natuurreservaat Einot Tzoekim, dat is het laagst gelegen natuurreservaat ter wereld, gelegen aan de oever van de Dode Zee. Er zijn ook enkele zwembaden met bronwater, er zijn daar zelfs vissen, in de woestijn, aan de Dode Zee.

Pesach in Einot Tzoekim

Ook het Qumran National Park zou zeer goed zijn bezocht. Er was daar een spel voor gezinnen rond de zoektocht naar de schriftrollen. Caesarea Maritima National Park werd ook zeer goed bezocht. Het gebied rond Modiin is ook erg populair als bestemming voor excursies, waar het bos van Ben Shemen u uitnodigt voor een picknick, oh, er zijn zoveel mogelijkheden om een mooie dag door te brengen in de natuur. Er is blijkbaar rondverteld dat Modiin een aantal zeer mooie parken heeft. Het Anabe Park werd vooral door orthodoxe Joden bijzonder goed bezocht. Er was nauwelijks nog ruimte. Ja, Modi'in staat op de kaart!

Omdat ik nu hier op de redactie zit, kan ik u op dit moment alleen maar vertellen over deze prachtige plekken in ons land, maar wees er zeker van dat ik deze zomer enkele van deze plaatsen met mijn gezin zal bezoeken. Je hoeft echt niet altijd naar het buitenland te vliegen om met vakantie te gaan. Een dagtrip naar deze prachtige natuur die ons land te bieden heeft is voldoende.
Toch is het bijzonder druk op de luchthaven Ben Goerion. Veel Israëli's brengen hun Pesachvakantie door in het buitenland, omdat dit helaas vaak veel goedkoper is dan een hotelvakantie in Eilat. Dit is een probleem dat ze ons een moeten uitleggen.

En nu wens ik u een heerlijke dinsdag en een prettige terugkeer naar uw dagelijkse routine, ik hoop dat u goede feestdagen heeft gehad. Hier gaat de Pesachweek nog door. Het ga u goed!

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.