Na druk van buitenaf nu ook druk van binnenuit

Monday, April 02, 2018 |  Redactie Israel Today
De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft zondag bevestigd, dat de lichamen van de terroristen die vrijdag zijn gedood, niet naar de Gazastrook zullen worden overgebracht. Een dergelijke actie zal alleen plaatsvinden in ruil voor de stoffelijke resten van de twee Joodse soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul, die in 2014 sneuvelden en nog steeds door Hamas worden vastgehouden.

Afbeelding: Minister Avigdor Lieberman. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

De gebeurtenissen van vrijdag hebben in Israël een reeks discussies aangewakkerd en zelfs geleid tot linkse protesten in Tel Aviv. Lieberman verwierp categorisch een onderzoekscommissie die de linkse politicus Meretz Tamar Sandberg had geëist. Hij beschuldigde haar ervan niet Israël maar de Palestijnen te vertegenwoordigen. 'Hamas heeft 260 miljoen dollar geïnvesteerd in zijn terreurinfrastructuur in plaats van in elektriciteit en water. En ze slaagden er zelfs in om 15 miljoen dollar op te halen voor de terreuroptocht in het weekeinde', kritiseerde Lieberman op de Israëlische televisie.

Het feit dat de minister van Defensie duidelijke taal spreekt en volledig aan de kant van het leger staat, heeft een signaalwerking. Israël wordt immers scherp bekritiseerd voor het verdedigen van zijn grenzen tegen Hamas-terroristen, kritiek die niet alleen van buitenaf komt maar ook van binnenuit, zoals bijvoorbeeld het commentaar van Koby Meidan, presentator van de legerradio, die zei dat hij 'zich schaamde om een Israëli te zijn'.

'En ik schaam me dat deze journalist uitgerekend op het militaire radiostation werkt. Ik verwacht van hem dat hij in deze functie de kwestie met de noodzakelijke professionele eerlijkheid benadert en de juiste conclusies trekt,' reageerde Liberman, die de journalist voorstelde niet bij Defensie maar elders een baan te zoeken.

In de context van de huidige gebeurtenissen in Gaza en de rellen van Hamas daar, zijn de laatste tijd meerdere indringers uit de Gazastrook in Israël opgepakt, die illegaal het grenshek waren overgestoken. Ook gisteren arresteerde het Israëlische leger drie Palestijnen, die Israël waren binnengedrongen. De ongewapende mannen worden momenteel door het leger ondervraagd.
Vorige week zijn drie Palestijnen gearresteerd die met granaten en messen gewapend Israël waren binnengedrongen. Zij werden gearresteerd op twintig kilometer van de grens met de Gazastrook.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.