Groeten uit Israël: waar gaan we dit jaar met vakantie?

Monday, April 02, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Je kunt merken dat het Pesach is. Vanochtend zaten we met slechts drie passagiers in de bus naar Jeruzalem, ik, mijn collega en een buurman. Ook de wegen waren bijna leeg, zodat we kort na half negen op onze bestemming waren. Niet slecht, zo'n privé-ritje met de bus. Gisteren op weg naar huis zaten er nog maar vier andere passagiers in de bus. Deze bussen lijken op forensen­bussen en worden voornamelijk gebruikt door werk­nemers van overheidsinstellingen en andere openbare instanties. En die hebben nu allemaal Pesach­vakantie. Ik vind dat prima, want deze week ben ik altijd heel snel thuis in Modi'in.

Toen ik gisteren in Modi'in uit de bus stapte, kwam een echte muur van hitte me tegemoet, het was veel warmer dan in Jeruzalem. Dat deed me denken aan het gevoel dat je krijgt als je in Eilat uit de bus stapt.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Na nevel in de vroege ochtenduren helder met een lichte stijging van de temperaturen in de bergen en het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, bij de Dode Zee 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gestegen en ligt nu 213,43 meter onder de zeespiegel.

Als ik over Eilat spreek, denk ik meteen aan vakantie. Vanochtend zag ik enkele jonge mensen met koffers op weg naar het centrale busstation hier in Jeruzalem. Het was voor 7 uur. Ik wist dat ze naar Eilat gingen. Ik geef toe, ik zou het niet erg vinden om nu wat vakantie te hebben bij de Rode Zee, maar juist tijdens Pesach denken veel mensen er zo over en doen het dan ook, zodat het veel te vol is. Alles kost nu ook veel meer, want Pesach wordt vooral in Eilat als het hoogseizoen beschouwd.

Naast Eilat is het Meer van Galilea een klassieke en zeer populaire bestemming voor een paar dagen vakantie. Maar de laatste jaren hebben steeds meer jonge mensen hun tenten op het strand opgezet en feesten gehouden, waarbij helaas veel luide muziek uit meegebrachte luidsprekers klonk. Dus voor veel gezinnen was het daar veel te lawaaierig, zodat ze uit de buurt van het meer bleven. Dat beviel de districten rond het Meer van Galilea en de stad Tiberias helemaal niet.
Vier jaar geleden werd een project van zogeheten 'stille stranden' op vier stranden getest. In het kader van het project was het verboden om luidsprekers mee te nemen naar het strand en muziek af te spelen. Medewerkers van het district en ook de politie hielden toezicht op de naleving van de nieuwe regeling. En het project was een groot succes. De gezinnen keerden terug naar de stranden. Vanaf dit jaar zijn alle 13 stranden uitgeroepen tot 'rustige stranden'. Overigens is er nu ook meer controle, opdat er vooral onder jongeren niet meer zoveel alcohol wordt gedronken, want ook dat was in het verleden een groot probleem.

Rust bij het Meer van Galilea. (foto: Hadas Parush/Flash90)

Afgelopen weekend zou het een compleet succes zijn geweest. Veel gezinnen kwamen met hun kleine kinderen en genoten van de rust bij het Meer van Galilea. Er wordt nu veel meer aandacht besteed aan netheid, het afval komt nu in de vuilnisbak terecht en slingert niet meer rond, wat in het verleden helaas ook een groot probleem was.
Op dit moment is het weer er het aangenaamst, want in de zomer is het gewoon veel te warm en te vochtig bij het Meer van Galilea en in Tiberias.

Het zou heel goed zijn als men probeert de stad Tiberias aantrekkelijker te maken voor toeristen. Want er is de laatste jaren bijna niets veranderd en dat is jammer. Tiberias heeft zoveel mogelijkheden, eigenlijk bijna zo veel als Eilat, en bovendien ligt het nabij plaatsen zoals Kapernaüm en de Golanhoogten en, oh er is zoveel te zien in het noorden.

De stad Tiberias wil zich verder ontwikkelen en aantrek­kelijker worden voor de Israëli's als woonplaats. Daarvoor moeten ook nieuwe banen worden geschapen.

Ik geef toe dat ik binnenkort weer naar het noorden wil gaan. Ongeveer een jaar geleden waren we in Tiberias, dus misschien ga ik dit keer liever weer naar Naharia in West-Galilea. Ik heb heel bijzondere herinneringen aan Naharia. Maar over Naharia zal ik u bij een andere gelegenheid iets vertellen.

U zult gemerkt hebben dat ik vandaag met geen woord gerept heb over de situatie in Gaza. Ik heb net alle nieuws voor één keer buiten gelaten. Dit kan te maken hebben met de vakantiestemming die ik op dit moment heb. Omdat al onze kinderen op dit moment op Pesach­vakantie hebben, zijn niet alleen onze jongste zoon, die nog op school zit, maar ook onze twee soldaten, onze oudste zoon en onze dochter (het is haar verjaardag vandaag;), deze dagen thuis. De hele familie is verenigd, het was bijna vreemd om vijf mensen aan tafel te hebben.

In deze positieve stemming wens ik u een heerlijke tweede Paasdag toe, hier wordt bij ons weer matzes gegeten, die we zelfs lekker vinden. Dus, goede feestdagen, Pesach en Pasen, het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.