Trump: Arabieren, kalmeer over doden bij Gazagrens

Sunday, April 01, 2018 |  Ryan Jones
De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen weekeinde zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, opdracht gegeven een resolutie van de Veiligheidsraad te blokkeren waarin Israël de schuld wordt gegeven van de Palestijnse doden tijdens de door Hamas geleide rellen vrijdag langs het veiligheidshek van de Gazastrook.

Hamas meldde dat ten minste zestien Palestijnen door Israëlische troepen waren doodgeschoten nadat de terreurgroep zo'n dertigduizend Gazanen had gestuurd om te proberen de barrière te doorbreken en Zuid-Israël binnen te komen. Israëlische functionarissen omschrijven het massale incident echter als 'extreem gewelddadig' en videobeelden ondersteunen deze bewering.

Maar Palestijnse en andere Arabische leiders probeerden de confrontatie af te schilderen als een 'vreedzame demonstratie', waarbij Israëlische troepen niet-uitgelokt het vuur openden, wat resulteerde in wat zij 'oorlogs­misdaden' noemden.

Namens de Palestijnen heeft Koeweit een ontwerpresolutie van de Veiligheidsraad ingediend die een verhulde veroordeling van Israël bevatte en een 'onafhankelijk en transparant onderzoek' naar de Palestijnse doden eiste. Dergelijk onderzoek heeft in het verleden alleen maar gediend om Hamas te vergoelijken en de schuld voor het grootste deel bij Israël te leggen. TrUmp wilde er niets van weten, en evenmin Groot-Brittannië, dat zich samen met de Verenigde Staten tegen de verklaring opstelde.

De Palestijnse leiders waren woedend. De woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit, Yusef al-Machmoud, zei dat het verzet van de VS en Groot-Brittannië tegen de verklaring van de Veiligheidsraad 'hen medeplichtig had gemaakt aan het afschuwelijke bloedbad dat het Israëlische bezettingsleger heeft aangericht onder onze weerloze bevolking'.

Al-Machmoud was blijkbaar niet op de hoogte van het feit dat talrijke videoclips op het internet circuleren die Palestijnse menigten tonen die met geweld Israëlische soldaten provoceren met stenen, brandbommen en geweren. Verscheidene Palestijnen werden betrapt tijdens het plaatsen van bommen langs het veiligheidshek.

De Palestijnse leider Machmoud Abbas zei dat Amerika en Groot-Brittannië flagrante 'vooringenomenheid ten gunste van onderdrukking en verdrukking' hadden getoond.

Toevallige waarnemers zouden zich kunnen afvragen waarom het beschermen van het veiligheidshek van Gaza tegen massale infiltratie een vorm van onderdrukking is. De Palestijnen eisen immers een onafhankelijke Staat op de Westbank en in Gaza, en onafhankelijke Staten hebben beschermde grenzen die hen van naburige Staten scheiden.

Hamas zelf heeft de verklaring voor de schijnbare tegenstrijdigheid gegeven. De massale demonstratie werd 'Mars van de Terugkeer' genoemd en de in Gaza wonende Hamas-leider Ismail Haniyeh verklaarde: ''We zijn hier om vandaag te verklaren dat ons volk er niet mee zal instemmen om het “recht op terugkeer” alleen als een slogan te behouden.'

Vertaalde betekent dit, dat Hamas herhaalde dat het een Palestijnse Staat op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook niet als het slot van het Israëlisch-Palestijnse conflict ziet. Hamas blijft zich inspannen voor de vernietiging van de hele Staat Israël. En de beste manier om dat op dit moment te bereiken is de Joodse Staat te overspoelen met miljoenen Palestijnse 'vluchtelingen'.

Een van de weinige punten waarover Hamas en de Palestijnse Autoriteit van Abbas het eens zijn, is dat Israël als onderdeel van een allesomvattend vredesakkoord moet instemmen met het openen van zijn poorten voor deze miljoenen nieuwe Arabische inwoners. Het is een eis die geen enkele Israëlische regering, rechts of links, ooit kan aanvaarden, en de Palestijnen weten dat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.