30.000 bij de grens - Heeft Hamas zijn doel bereikt?

zondag 1 april 2018 |  Redactie Israel Today
Ongeveer 30.000 inwoners van de Gazastrook naderden vrijdag het grenshek met Israël om te demonstreren. Het Israëlische leger had de burgers van de Gazastrook gewaarschuwd het grenshek niet te naderen. Officieel zou de zogenaamde 'Mars van de Terugkeer' een vreedzame demonstratie van burgers zijn geweest. Ter plekke kreeg men echter een andere indruk.

Onder de 'demonstranten' bevonden zich veel terroristen, gewapend met geweren en handgranaten, die van de situatie gebruik wilden maken om de Israëlische soldaten aan te vallen. Vier terroristen werden doodgeschoten nadat ze bij het grenshek het vuur op de soldaten openden. Ook bij andere delen van het grenshek hebben gewapende terroristen geprobeerd de grens met Israël over te steken.
In totaal werden 17 'demonstranten' gedood door schoten van het Israëlische leger. Naar verluidt raakten 1400 mensen gewond, van wie 756 door een vuurwapen. Hamas zei dat de slachtoffers onschuldige, vreedzame en ongewapende burgers waren. Maar de werkelijkheid liet een ander beeld zien. Volgens het Israëlische leger zijn ten minste tien van de slachtoffers terroristen van Hamas.

Gisteren heeft het leger de namen van deze terroristen vrijgegeven.(Foto: kabinet van de premier)

Al enkele dagen daarvoor waarschuwde Israël de inwoners van de Gazastrook om het grenshek niet te naderen. De 'demonstranten' wisten dat op hen zou worden geschoten als zij het grenshek zouden naderen. Maar dat leek geen indruk te maken op Hamas. Ze stuurden zelfs een zevenjarig meisje naar het hek voor de Israëlische soldaten. Die brachten het meisje meteen terug naar haar ouders.

Het Israëlische leger publiceerde vrijdagavond een samenvatting van de gebeurtenissen.

'Zitting Veiligheidsraad op Sederavond is schending van de waarden van de VN'
Hamas lijkt zijn doel te hebben bereikt, want op dezelfde avond dat de Israëli's samen feestelijk de Sederavond vierden, riep de VN-Veiligheidsraad een speciale zitting bijeen over de gebeurtenissen in Gaza. Koeweit, de vertegenwoordiger van de Arabische landen in de Veiligheidsraad, riep op tot een onafhankelijk en transparant onderzoek van de gebeurtenissen.

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Danny Danon heeft formeel een klacht ingediend bij de Veiligheidsraad, waarin hij schreef dat Koeweit heel goed wist dat de Israëlische delegatie, net als alle Joden, die avond het Pesachfeest vierde. Toch heeft Koeweit aangedrongen op het bijeenroepen van de speciale zitting en de Palestijnen uitgenodigd om commentaar te leveren op de situatie, terwijl de Israëli's vanwege de feestdag de vergadering niet konden bijwonen,' schreef Danon.

Over de gebeurtenissen in de Gazastrook schreef de Israëlische ambassadeur: 'Hamas heeft opnieuw vrouwen en kinderen uitgebuit en gebruikt als menselijke schilden. Ondanks Palestijnse pogingen om de gewelddadige gebeurtenissen af te schilderen als een vreedzame demonstratie, stuurde Hamas gewapende terroristen die actief waren tussen de burgers, waarvan sommigen stierven toen deze Israëlische stelllingen aan de grens aanvielen.'

Hij vervolgde: 'Ik wil u eraan herinneren dat het gebruik van procedureles om de ene partij in staat te stellen te reageren, terwijl de andere partij niet in staat is om stelling te nemen, de waarden van de Verenigde Naties schendt en de grond­begin­selen van een rechtvaardige discussie ernstig schaadt.'

In een geplande resolutie uitte de Veiligheidsraad zijn diepe bezorgdheid over de situatie aan de grens met de Gazastrook en benadrukte deze het recht op vreedzaam protest, evenals het verdriet om de dood van onschuldige Palestijnen. De VS verhinderden echter met hun veto de resolutie en de officiële veroordeling van Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.