Groeten uit Israël: Hamas maakt propaganda met doden

Sunday, April 01, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

De stad leek leeg vanmorgen toen ik uit de bus stapte in Jeruzalem. Het is ook logisch, we hebben de week van Pesach, deze dagen noemen we 'Chol HaMo'ed' (werkdagen tijdens een feestweek), veel mensen hebben vakantie genomen, kleinere winkels zijn gesloten. De bakkerijen gebruiken de Pesachweek ook voor de jaarlijkse bedrijfsvakantie, omdat ze tijdens Pesach vrijwel werkloos zijn. Tenzij ze voor Pesach alle gerezen brood en koek uit hun hele bakkerij hebben verwijderd en nu de heerlijke platte Pesach broden bakken, de matzes. De Jaffastraat was bijna uitgestorven. Ik houd van deze week. Er is een andere sfeer, je voelt een zekere rust, ook als je ondanks Pascha moet werken (tenslotte willen we u voor de 70e Onafhankelijkheidsdag van Israël de nieuwe uitgave van het Israel Today magazine toezenden).

Het weer is precies op tijd voor de feestdagen heel aangenaam geworden, niet te warm, maar ook niet te koel. Precies geschikt voor excursies in de natuur. In de nacht naar vrijdag zag het er heel anders uit.

Maar nu eerst het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met een aanzienlijke temperatuur­stijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, bij de Dode Zee 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. De waterstand van het Meer van Galilea staat onveranderd op 213,435 m onder de zeespiegel.

Twee dagen voor Pesach had het vorige week behoorlijk geregend, vooral in de ochtend. Op donderdagavond leek het weer rustig te zijn geworden, we waren thuis druk bezig met de voorbereidingen voor de Pesach­avond. Kort na middernacht werd het plotseling erg stormachtig, toen kwamen er bliksems en donder en toen gingen de hemelsluizen open. De watermassa's die naar beneden kwamen, maakten veel lawaai. Ik herinnerde me toen dat de parasols in de tuin nog uitgeschoven waren. Ik moest dus snel naar buiten om ze te laten zakken, zodat ze niet door de storm zouden worden vernield. En zo klonk het:

Zware regen in Modi'in voor Pesach. Na een paar minuten was de wolkbreuk voorbij, geen regen en geen storm meer maar rust, wat een vreemd weer.

Vrijdagavond zaten we met het hele gezin aan tafel en lazen voor uit de Haggadah, het was de Sederavond, de Pesachavond. Net zoals vroeger heb ik mijn haggada's niet gevonden, dus vroeg ik mijn zwager om er een paar van huis mee te nemen.

Geen Pesach haggada bij de hand? Geen probleem, ik heb een haggadah op de tablet gedownload, de sederavond kon beginnen.

Wat gebeurt er bij de grens met de Gazastrook? Dat het niet bij vreedzame demonstratie zou blijven, was eigenlijk wel te verwachten. Daarom keek ik tijdens het Pesachfeest geregeld naar mijn nieuwsapp.
Hamas van zijn kant heeft zijn doel bereikt, nog op de Pesachavond, werden in de VN-Veiligheidsraad de gebeurte­nis­sen aan de grens met Gaza besproken, zonder dat een vertegen­woordiger van Israël aanwezig zou kon zijn, omdat het Pesach is. Israël kon dus ongestoord bekritiseerd en veroordeeld worden.

Ik wil het niet te veel over deze gebeurtenissen hebben, omdat we er in onze berichten over schrijven, maar heeft Israël niet uitdrukkelijk en herhaaldelijk gewaarschuwd tegen het naderen van het grenshek, dat tot verboden gebied is verklaard? Heeft Israël niet voortdurend gezegd dat als iemand het grenshek nadert, er schoten worden afgevuurd? Maar het kan Hamas niet schelen, die had er geen zwaar tegen om een zevenjarig meisje naar het hek met de Israëlische soldaten te sturen. Die hebben het meisje naar haar ouders teruggebracht, misschien zelfs tot verdriet van Hamas?

Hoewel er geen miljoenen naar het grenshek kwamen, maar 'slechts' enkele duizenden, ik hoorde 25.000, noemde Hamas natuurlijk aanzienlijk hogere aantallen, het zou een succes voor Hamas zijn geweest. Ze kunnen nu Israël voor het oog van de wereld veroordelen wegens het doden van onschuldige burgers die alleen maar vreedzaam wilden demonstreren.


De nieuwswebsite Ynet publiceerde een foto van een van deze vreedzame demonstranten.

Vandaag zijn de namen gepubliceerd van tien Arabische 'demonstranten' die gisteren zijn omgekomen. Ze zijn allemaal lid van Hamas. Helaas zijn er ook burgers omgekomen, die ondanks de vele Israëlische waarschuwingen, het grenshek hadden genaderd. Zij moeten geweten hebben van het gevaar. Maar het is duidelijk dat Israël in de wereld opnieuw in een slecht daglicht is gesteld, omdat Hamas weet hoe het situaties zoals deze kan uitbuiten. Ik hoop alleen dat de situatie nu tot rust komt, maar ik ben er niet zo zeker van. De gebeur­tenis­sen van het weekeinde waren slechts het begin van een moeilijke maand die vandaag begon.

Ik had u, beste lezers, vandaag, op 1 april liever voor de gek gehouden, maar de werkelijkheid hier bij ons liet dat niet toe. Daarom wens ik u een goede Pesachweek en goede Paasdagen en vooral rustige dagen. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.