Duitsland en Israël strijden om plaats in Veiligheidsraad

Thursday, March 29, 2018 |  Redactie Israel Today
Duitsland wil weer een plaats in de Veiligheidsraad. Maar Israël wil ook voor het eerst, voor twee jaar, te beginnen in 2019, in de Veiligheidsraad zitten en zal samen met Duitsland en België om de felbegeerde zetel strijden. De Amerikanen steunen deze wens van de Israëli's. Maar vanwege de kandidatuur van Duitsland zijn de kansen voor Israël niet zo goed.

Afbeelding: De zaal van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (foto: Creative Commons)

De krant New York Post leverde er in een artikel kritiek op. Door zich kandidaat te stellen zou Duitsland een in 1990 gedane belofte breken. Toen zou de voormalige VN-ambassadeur Richard Holbrooke de Israëli's na hun toetreding tot de groep Europa/Amerika-Australië (één van de vijf regionale onofficiële groepen van de VN) hebben beloofd dat alleen België voor de jaren 2019 en 2020 een plaats in de Veiligheidsraad zou aanvragen. En toen heeft in 2016 ook Duitsland zijn kandidatuur aangekondigd, tot grote teleurstelling van Israël, dat het als een schending van de belofte zag. Daarbij was het laatste lidmaatschap van Duitsland van de Veiligheidsraad nog maar een paar jaar geleden, schreef de krant. Duitsland was voor het laatst lid van de Veiligheidsraad in 2011 en 2012.

Aangekomen in New York, waar de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas de Duitse kandidatuur wil bevorderen, zei deze dat hij niets wist van een belofte aan Israël. Duitsland zou om de acht jaar deelnemen aan de verkiezingen voor een plaats. Men wil niet tegen iemand kandidaat zijn, maar VOOR een zetel in de Veiligheidsraad, benadrukte hij. Bovendien kan en zal Duitsland Israël steunen als lid van de Raad.

Hoe het ook zij, de kans dat Israël de begeerde zetel in de Veiligheidsraad krijgt is klein. Die was ook al klein voor de bekendmaking van de Duitse kandidatuur. De Arabische landen hebben al aangekondigd dat ze de kandidatuur van Israël niet zullen steunen.

Duitsland zal waarschijnlijk weer zitting hebben in de Veiligheidsraad, ook al staat de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley volledig aan de kant van Israël en promoot zij een Israëlische zetel in de Raad. En hoe zit het met de vermeende belofte van 1990?

Heiko Maas als gast van Benjamin Netanyahu deze week (Foto: Kobi Gideon/GPO)

Heiko Maas wilde met zijn bezoek aan Israël enkele dagen geleden de Duits-Israëlische betrekkingen nieuw leven inblazen, die onder de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriël behoorlijk waren afgekoeld. Maar in het belang van Israël, zijn kandidatuur voor de Veiligheidsraad afwijzen? Zo ver lijkt de vriendschap nu ook weer niet te gaan.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.