Boycotactie tegen Israëlische serie Fauda bij Netflix

donderdag 29 maart 2018 |  Redactie Israel Today
BDS, de beweging die zich inzet voor een boycot van Israël en zich inspant om te voorkomen dat buitenlandse kunstenaars naar Israël komen, bemoeit zich nu ook met de televisie en heeft volgens berichten in de media gisteren de video­streaming­dienst Netflix gevraagd de succesvolle Israëlische serie Fauda uit het programma te verwijderen.

De serie Fauda vertelt het verhaal van een elite undercover-eenheid van het Israëlische leger die vecht tegen terroristen in Judea en Samaria. Daarbij worden ook indrukken vanuit het perspectief van de terroristen getoond. Een groot deel van de serie is in het Arabisch. De serie is al vanaf het begin een groot succes in Israël en is sinds december 2016 ook wereldwijd te zien op Netflix. Het tweede seizoen van de serie is net afgelopen in Israël en zal later te zien zijn op het videoplatform van Netflix, dat in totaal drie seizoenen van de serie heeft verworven.

De BDS-beweging eist dat de serie uit het programma wordt verwijderd, omdat het 'racistische propaganda zou zijn die er alleen is om de oorlogsmisdaden van de bezettingsmacht te rechtvaardigen', zoals de BDS schreef in een brief aan Netflix.

Lior Raz, hoofdrolspeler en co-auteur (samen met Avi Issacharov) van de serie, reageerde op de vraag van de BDS: 'De BDS-beweging interesseert ons evenveel als de sneeuw van vorig jaar, we zullen ook andere kwaliteitsseries produceren en onze kijkers over de hele wereld entertainen, ook in de Arabische wereld'.

Avi Issacharov zei: 'We bedanken de BDS, het is aan hen te danken dat ook Palestijnen die de serie tot nu toe niet hebben gezien, een manier zullen vinden om hem te zien. Gisteren nog sprak ik met een vriend uit Gaza die het eerste seizoen van de serie blijft prijzen. Het tweede seizoen is nog niet beschikbaar op Netflix. Het is triest om te zien hoe BDS Israëlische kunst probeert te schaden alleen omdat het Israëlisch is. We kunnen niet anders dan BDS geen succes wensen.'

Fauda co-auteur Lior Raz vertelt over de serie

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.