Groeten uit Israël: wat doen we aan voedselverspilling?

donderdag 29 maart 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen beste lezers,

Het weer doet erg vreemd. Terwijl we afkoeling verwacht­ten en regen, en gisterochtend mijn auto werd schoon­gemaakt door de regen, begon het daarna veel warmer te worden. Hoe later het werd, hoe warmer. Gisteravond, toen we eindelijk klaar waren met onze aankopen voor Pesach, liet de thermometer in mijn auto 30 graden zien. Vanochtend was alles heel anders. Het was slechts 14 graden in Modi'in en het regende weer. En toen ik hier in Jeruzalem onze redactie naderde, begon er plotseling een korte storm, heel vreemd. Hij duurde misschien drie minuten. De wind was zo sterk dat een geparkeerde motorfiets omver werd geblazen. En nu is het bijna windstil en het regent. De thermometer wijst 12 graden aan. Zo gaat dat, in de Israëlische lente.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Drastische daling van de temperatuur. Winderig met af en toe regenbuien. Nevelig. Tegen de namiddag vooral in het noorden regen en onweer,. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, bij de Dode Zee 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gestegen tot 213.435 meter onder de zeespiegel.

Vanochtend was het in het zuiden nog erg nevelig door het zand dat de warme woestijnwind ons gisteren bracht. Als gevolg daarvan was er veel minder zicht, wat heeft geleid tot de tijdelijke sluiting van de luchthavens van Eilat en Uvda. Enkele vluchten van Tel Aviv en luchthaven Ben Goerion naar Eilat werden al geannuleerd. Nu blijft alleen de bus als alternatief over. Niet zo aangenaam voor de passagiers, die hun vakantie vandaag in de zon stad in het zuiden wilden beginnen. Maar zoiets kan vooral in deze tijd gebeuren.
Toen ik in de winter mijn vlucht van Uvda naar Duitsland boekte, maakte ik me een beetje zorgen over wat er zou gebeuren als het zwaar zou regenen. Want dan stromen de wadi's vaak over en worden de wegen in de Negev afgesloten. Ook vandaag werd gewaarschuwd dat sommige wadi's in het zuiden kunnen overstromen door de regen. Het is nog geen zomer. Wordt dit de laatste regen van het jaar?

Morgen is het zover, Pesach. Morgenavond gaan we met het gezin aan de feesttafel zitten en de Sederavond vieren. Ik heb de Haggada's nog niet gevonden, ik zal er vandaag nog een paar moeten halen, die ik na afloop van het feest op een plaats zal leggen waar ik ze volgend jaar zeker zal vinden. We zijn deze keer heel laat begonnen met winkelen voor de feestdagen, er was nooit tijd.
Op de Machane Yehoeda markt kocht ik vlees en gevogelte en wat groenten. Het was niet gemakkelijk om alles naar de auto te dragen. Toen ik thuis kwam, wilde ik weten hoeveel ik had gedragen, het was bijna 20 kilo vlees en groente. Zonder overdrijving. Gisteravond deden ik en mijn vrouw de rest van de boodschappen. Laat winkelen heeft een groot voordeel. De supermarkt was niet meer zo vol, want de meesten hadden al boodschappen gedaan en waren waarschijnlijk al druk aan het koken in de keuken.

Pesach is geen gemakkelijk feest. Er is nog veel te doen voordat je eindelijk samen aan tafel kunt zitten. Ik wil het niet hebben over het schoonmaken van het huis en het opsporen van alle gezuurde (gerezen) voedsel. Vanavond zal ik mezelf ook nuttig maken in de keuken, zodat de Sedertafel morgen helemaal klaar is. Vanavond komen onze dochter en onze zoon uit het leger thuis. Dan wordt de laatste hand gelegd. En morgen komt de hele naaste familie aan, die in de loop van de tijd steeds groter wordt.

Voorbereidingen voor Pesach op een andere manier (Ondertiteld in het Frans, Spaans en Hebreeuws)

De laatste tijd zag ik, op weg naar de bus, een huis waarin orthodoxe Joden levensmiddelen in dozen verpakten. Een paar dagen geleden zag ik daar een lange rij mensen die deze dozen kregen voor het feest. Onder de orthodoxe Joden wordt deze gewoonte 'Kimcha De Pascha' genoemd, vertaald betekent dit 'meel voor Pascha'. Maar er zijn ook veel andere niet-religieuze organisaties die steeds voor de feestdagen voedsel verzamelen voor de behoeftigen en dit dan verdelen.

Gisteren werd in Bnei Brak voedsel afgeleverd binnen de orthodoxe Belzer stroming in Bnei Brak (foto: Ya'akov Na'umi/Flash90).

In Israël wordt jaarlijks zo'n 2,3 miljoen ton voedsel weggegooid, ter waarde van 19,5 miljard shekel (zo'n 4,5 miljard euro), een krankzinnig bedrag. Dat las ik onlangs in een artikel. Daarvan zou 1,1 ton voedsel met een waarde van 7 miljard shekel (ongeveer 1,6 miljard euro) kunnen worden bespaard. Waarom gooien we zoveel voedsel weg?
Dat begint al bij ons, de consumenten. Het is u toch ook al gebeurd, dat u in de supermarkt niet beslist de waren voorin het koelvak meeneemt, maar iets verder naar achteren kijkt voor producten die iets langer houdbaar zijn? We kopen toch liever iets dat nog een aantal dagen houdbaar is, terwijl we het zeker binnen een paar dagen opgebruiken? Ik geef toe dat ik altijd naar de langer houdbare waren zoek.

En dat is ju juist verkeerd. Want wat gebeurt er met die levensmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, omdat niemand ze wilde kopen toen ze nog goed waren? Ze worden in de vuilnisbak gegooid. En hier kunnen wij, de consumenten, onze rol spelen om ervoor te zorgen dat er minder voedsel wordt weggegooid. Een brood dat nog 3 dagen houdbaar is, is niet slechter dan het brood dat nog 2 dagen langer houdbaar is.
Er zijn nog veel andere dingen die je kunt doen om de hoeveelheid voedsel die je weggooit te verminderen. Overgebleven voedsel van hotels zou dezelfde avond nog uitgedeeld kunnen worden aan arme mensen. Er zijn organisaties die elke avond de hotels langsrijden en de restanten van het buffet ophalen en verdelen. Maar zoiets moet op de een of andere manier worden opgelost. Ik zal niet meer achterin in het koelvak duiken.

En nu wens ik u een heerlijke en rustige donderdag. Vandaag heb ik eens niet gekeken naar de politiek en de veiligheidssituatie en nu bereiden we ons voor op het Pesachfeest, dat naar ik hoop probleemloos en rustig kan worden gevierd. En nu begint er een nieuwe dag, het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.