IDF waarschuwt inwoners Gaza voor mars naar grens

Wednesday, March 28, 2018 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische leger waarschuwt in een Arabisch­talige video op zijn Facebook-pagina de inwoners van de Gazastrook tegen deelname aan de zoge­naamde 'Mars van Terugkeer' op vrijdag. De mars naar het grenshek, door Hamas ook als de 'Mars van Miljoenen' aangekondigd, werd door leger­woord­voerder Avichay Adraee 'Mars van de Anarchie' genoemd.

In de gepubliceerde video wordt de inwoners van Gaza verteld dat Hamas hen alleen uitbuit voor zijn strijd, in plaats van een oplossing te vinden voor de problemen in Gaza: 'Hamas gebruikt u. In plaats van problemen als elektriciteitstekorten, infrastructuur en werkloosheid aan te pakken, plant het een nietszeggende mars'.
Dit zou geen mars van terugkeer zijn, maar een mars van anarchie. Het leger waarschuwde de inwoners van de Gazastrook voor deelname aan de openbare onrust. Israëlische gevangenissen zouden zich voorbereiden op het opnemen van tientallen mensen.

Sinds gisteravond hebben honderden soldaten van de Givati en Nachal brigades zich al voorbereid en geoefend voor hun aankomst bij de Gazastrook in het weekeinde. Zij zullen daar vrijdag, samen met soldaten van de Golani-brigade en andere gewapende troepen die al ter plaatse zijn, proberen de situatie onder controle te houden,.

Men bereidt zich niet alleen voor op maatregelen tegen onruststokers, maar ook voor de mogelijkheid dat Hamas de chaos, die door de massale mars is veroorzaakt, uitbuit om terroristen naar Israël te smokkelen, die explosieven zouden kunnen plaatsen of later terreuraanslagen kunnen plegen.

Ook Hamas bereidt zich voor op de mars van vrijdag (foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Het feit dat drie Arabieren er gisteren zonder problemen in slaagden het grenshek over te steken en 20 kilometer over Israëlisch grondgebied te lopen, werd van Israëlische zijde als een waarschuwingssignaal gezien en scherp bekritiseerd. In veiligheidskringen waren sommigen van mening dat dit wellicht een test van Hamas was om de veiligheidsmaatregelingen in Israël te controleren. Die hebben gisteren geen goede indruk achtergelaten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.