Groeten uit Israël: Liever in Israëlische cel dan in Gaza?

Wednesday, March 28, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Het is goed dat ik vandaag een keer met de auto naar Jeruzalem ben gereden. De hevige regen, die tijdens mijn hele rit viel, maakte mijn auto erg mooi schoon, net op tijd voor Pesach. Nou, je hoeft alleen maar te weten wanneer het handig is om de auto te nemen. Eigenlijk was er pas voor morgen wat regen aangekondigd, maar vandaag werd ik al gewekt door het aangename geruis van vallende regendruppels. Het was geen motregen, het was echt zware regen. Natuurlijk moet ik nog alle broodkruimels verwijderen die zich de afgelopen maanden op de autostoelen hebben verzameld. Want vanaf vrijdagochtend mag er geen enkele kruimel in de auto of in ons huis zitten. Want we willen het Pesach vieren zoals het hoort.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk tot geheel bewolkt met mogelijk regenbuien. Bovengemiddeld warm. In de loop van de dag ontwikkelt zich een Sharav, die warme en droge lucht brengt. De komende nacht zal winderig zijn en kunnen er regenbuien en onweersbuien zijn. De volgende maximum­temperaturen worden vandaag verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, bij de Dode Zee 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd 213,44 m onder de zeespiegel.

De regering heeft het jaar 2018 tot droog jaar verklaard, net als de voorgaande jaren, en dat ondanks de zeer regenachtige maanden januari en februari. Het regent gewoon niet genoeg. Als de jaarlijkse neerslag 25 procent lager is dan het gebruikelijke jaargemiddelde, wordt het tot een droog jaar bestempeld. Dat heeft vooral onaangename gevolgen voor de landbouw, want in dit geval wordt het water voor de landbouw gerantsoeneerd door de water-autoriteit.

Gisteren las ik hierover een interessant artikel in de krant. Daar werd het regenwater genoemd dat bij hevige regenval eerst de straten overspoelt en ons problemen bezorgt, waarna het de grond in zakt en verdwijnt. Dit zijn enorme hoeveelheden water die nog niet zijn gebruikt. Israël wordt beschouwd als een van de toonaangevende landen als het gaat om het hergebruiken van water. In het artikel werd geschreven over een methode die ook het water dat in de grond sijpelt voor ons bruikbaar kan maken. Het gaat om een waterfilter-systeem met de naam 'Biofilter', dat sinds enkele jaren wordt getest in drie stadsdelen van Kfar Saba, Ramle en Bat Yam. Het water dat door de gemeentelijke riolering wordt opgevangen, wordt ondergronds naar dit biofilter geleid, waar het door lagen grind, zand en compost wordt gefilterd en door chemisch-fysische processen wordt gezuiverd. Het gezuiverde water wordt vervolgens overgebracht naar de ondergrondse watervoerende laag (Aquifer).

Het mooie daarvan is, dat het systeem zich integreert in de natuurlijke omgeving en daardoor nauwelijks wordt opgemerkt. Het is immers de natuur die het water zuivert. Zo'n systeem is helemaal niet duur. In Tel Aviv gaat vandaag bijna 90 procent van het zogenaamde oppervlaktewater verloren. Voor een middelgrote stad zou zo'n filtersysteem zo'n 15 miljoen shekel kosten (iets minder dan 4 miljoen euro), wat heel betaalbaar is voor de gemeentelijke begroting. Nu blijft de vraag waarom steden niet strijden om als eerste beginnen met het bouwen van deze systemen. Het water dat ermee gewonnen wordt zou het waard moeten zijn.

Waterzuiveringstechnologieën in Israël. Israël is toonaangevend op het gebied van waterzuivering, in Tel Aviv wordt 99% van het afvalwater gerecycled en kan vervolgens worden gebruikt in de landbouw of als drinkwater.

Over de drie militanten uit de Gazastrook wilde ik eigenlijk schrijven, totdat de regen van vandaag me op andere gedachten bracht. Ze waren dinsdag door het grenshek van de Gazastrook gekropen en konden twintig kilometer door Israël lopen zonder dat iemand hen opmerkte.
De volgende video van een beveiligingscamera van de Kibboets Tze'elim laat de drie Arabieren zien die in alle rust en volledig ongehinderd langs de toegangspoort van de kibboets lopen. Vergeet niet, dat ze gewapend waren met messen en granaten.

Drie terroristen, binnengedrongen vanuit de Gazastrook, liepen dinsdag volledig ongestoord langs de toegangspoort van Kibboets Tze'elim.

Ziet u de fietser in de video? Is het niet eigenaardig dat de 'terroristen' helemaal niet in hem geïnteresseerd zijn? Later werd gemeld dat deze drie personen zich zonder enig verzet lieten arresteren door de Israëlische veiligheidstroepen. Het leek er precies op dat hun doel was om gearresteerd te worden om de komende tijd in een aangename Israëlische gevangenis door te brengen met geregelde maaltijden; de hoofdzaak war uit Gaza weg te komen.
Vandaag is op de radio verteld, dat bijna dagelijks mensen uit Gaza gewoon naar het grenshek lopen om te worden gearresteerd. Hamas zet zich niet in voor het welzijn van zijn burgers, daarom gaan velen liever naar Israël in de gevangenis. Ik was er zeer verbaasd over.

Vrijdag, op wat de Palestijnen 'Landdag' noemen, vindt de zogenaamde 'Miljoe­nen­loop' plaats in de richting van het grens­hek. Nu overweegt Israël of men misschien levensmiddelen moet afwerpen op de plaats waar de bewoners zich tijdens hun mars naar het grenshek bevinden, ten eerste om hen af te leiden en ten tweede om hen door het voedsel te helpen, zodat ze niet langer naar Israël in de gevangenis willen om daar te worden verzorgd.
Ik ben benieuwd hoe de dag vrijdag zal verlopen en ik hoop van harte dat er geen geweld wordt gebruikt. Ik denk dat het idee met de levensmiddelen helemaal niet slecht is. We moeten de bevolking van Gaza laten zien dat we niet tegen hen zijn. We hebben een gemeenschappelijke vijand, Hamas.

En nu wens ik u een prettige en zinvolle woensdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.