Groeten uit Israël: Netanyahu's verhoord over Bezeq

dinsdag 27 maart 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen beste lezers,

Ook vandaag blijft het zomers warm en zeer aangenaam, vooral hier in Jeruzalem, waar het met een maximum­temperatuur van 27 graden nog warmer wordt dan in Tel Aviv. Het weer zal vanaf morgen weer veranderen, ondanks de warmte kunnen er dan zelfs plaatselijke regenbuien voorkomen. En donderdag, een dag voor Pesach-avond, wordt het een beetje 'winters' met regen en mogelijke onweersbuien. Maar maak je geen zorgen, het weer wordt net op tijd voor het begin van het feest weer rustig.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Bewolkt tot helder met een lichte daling van de temperatuur. Het blijft warm met Sharav omstandigheden (warm en zeer droog) in de bergen en het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, bij de Dode Zee 31 graden, Eilat aan Rode Zee 34 graden. De waterstand van het Meer van Galilea staat onveranderd op 213,44 m onder de zeespiegel.

De familie Netanyahu staat sinds gisteren weer centraal in de media. Want gisteren werden niet alleen Benjamin Netanyahu, maar ook zijn vrouw Sara en zijn zoon Yair door de politie ondervraagd. Het ging over het zogenaamde 'Dossier 4000', om de vermeende inspanningen van Netanyahu om een positieve berichtgeving op de nieuwssite Walla te krijgen. De eigenaar van Walla is Sha'ul Elovitch, die ook eigenaar is van de telefoonmaatschappij Bezeq. Hij is een van de hoofdverdachten in dit verhaal, want voor de goede berichtgeving op Walla zou Bezeq een voorkeurs­behandeling en voorrechten hebben ontvangen. Als dat zo is, is dat natuurlijk een probleem.
Sara Netanyahu en zoon Yair werden gisteren verhoord in Lod en zelfs geconfronteerd met een kroongetuige, Benjamin Netanyahu werd op hetzelfde moment in zijn officiële residentie in Jeruzalem ondervraagd. Hij toonde zich na vier uur van ondervraging nog even zelfverzekerd als altijd.

Hij zal samen met zijn gezin het Pesachfeest vieren met veel zoete Charosset en zonder de bittere marror. De zoete charosset herinnert ons op de Pesachavond aan de klei waarvan de Joden in Egypte de bakstenen maakten, de appels daarbij doen ons denken aan de appelbomen, waaronder Joodse vrouwen hun kinderen baarden en hen op die manier beschermden tegen de Egyptenaren. Het bittere marror doet op zijn beurt denken aan de bittere dagen van de slavernij in Egypte. En bij de familie Netanyahu zal er deze Pesach niets bitters worden gevierd, zoals Netanyahu gisteren juist zei. Want wat zei hij? 'Het was niets, het is niets en het zal ook niets zijn.' Wel, ik ben benieuwd hoe dit verder zal gaan.

Berichtgeving over de ondervragingen van de Netanyahus in de krant Yediot Achronot ”Wij verwijderden berichten om ruimte te maken in de telefoon”

De krant Yediot Achronot heeft natuurlijk graag de eerste pagina's voor de familie Netanyahu vrijgemaakt. De kop citeert Sara Netanyahu. Er werd haar gevraagd waarom ze bepaalde SMS-berichten van haar mobiele telefoon had verwijderd. Zij wilde zo alleen meer ruimte in haar mobiele telefoon vrijmaken, zei zij. Oké.

En dan staat er links-onder een foto in de krant. Herkent u de man die Netanyahu gisteravond na zijn ondervraging ontmoette? Juist, het is de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Hij was zondag al in Israël aangekomen voor een kennismakings­bezoek. Maar op de een of andere manier is er niet over geschreven, waarschijnlijk vanwege het andere 'belangrijker' nieuws. Ik heb gisteren echt overal gekeken en kon nergens een verslag vinden van het bezoek van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken aan Israël. Tot vandaag.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas in Israël.

Ik moet toegeven, dat ik Heiko Maas niet ken. Toch was ik zeer onder de indruk van wat ik tot nu toe van hem heb gezien, van zijn bezoek hier bij ons. Nu zal het na de laatste minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriël misschien niet zo moeilijk zijn om een goede indruk achter te laten, maar toch voel ik een andere wind bij Heiko Maas. Ik vind het moeilijk te beschrijven. Ik denk dat we goed op weg zijn om onze betrekkingen met Duitsland te verbeteren, aangezien deze de laatste tijd wat barsten lijkt te vertonen.

Heiko Maas is gisteravond ontvangen door Benjamin Netanyahu.

En nu wens ik u een mooie en gelukkige dinsdag. Hier bij ons werken we al gretig aan onze speciale Israel Today uitgave voor Israëls 70ste Onafhankelijkheidsdag. Er staat ons een speciale maand te wachten. We zijn benieuwd. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.