Arabisch zwijgen na erkennen vernietiging kernreactor

maandag 26 maart 2018 |  Redactie Israel Today
Vorige week heeft Israël openlijk toegegeven, dat het in 2007 een kernreactor in aanbouw in Syrië heeft vernietigd, voordat deze in bedrijf kon worden gesteld. In feite wisten ze dat al in Israël, maar nu was het officieel. Maar de Arabische pers zweeg er in alle talen over.

Zowel de Israëlische media als de buitenlandse pers discussieerden veel over het Israëlische beleid van . dubbelzinnigheid en het moment van publicatie. Opvallend was echter het totale stilzwijgen van Arabische regeringen en persbureaus over dit onderwerp. Men had een golf van veroordelingen van Israël kunnen verwachten wegens het aanvallen van een lid van de Arabische Liga. Maar in plaats daarvan hebben we nog geen piep gehoord.

In een gesprek met de krant Israel Hayom gaven twee Arabische overheidsfunctionarissen, één uit Egypte en één uit Jordanië, inzicht in dit zeer bizarre aspect van het belangrijkste nieuws van vorige week.

'Het Arabische stilzwijgen is begrijpelijk, omdat elke verklaring over deze kwestie de belangen van de Arabische leiders schaadt,' zei de Egyptenaar, waarbij hij opmerkte dat zijn leider, president Abdel Fattah el-Sissi, deze week voor de verkiezingen staat.
Sissi was een stille partner van Israël in de strijd tegen de uitbreiding van ISIS en andere radicale islamisten en wilde niet bekritiseerd worden voor het veroordelen van een Israëlische actie, die uiteindelijk diende om kernwapens uit de handen van de Islamitische Staat te houden.
De Egyptenaar voegde daaraan toe dat 'de toenmalige president Hosni Mubarak en zijn regering bij de bombardementen geen tranen hebben vergoten over de vernietiging van de Syrische reactor. Terugkijkend kan men begrijpen dat Egypte zich zorgen maakt over de mogelijkheid dat Syrië het eerste Arabische land met een kernwapen zou kunnen zijn.

De Jordaanse functionaris was het ermee eens, dat de luchtaanval van 2007 zowel andere Arabische staten als Israël ten goede was gekomen:
'Door de openbare bekendmaking benadrukt ook Israël zijn bezorgdheid over de belangen van gematigde Arabische Staten. Het verhinderde dat een onstabiel land zoals Syrië kernwapens zou verkrijgen, en vernietigde de reactor voordat deze operationeel was om de mogelijkheid van besmetting van het gebied door straling te voorkomen'.

Israël is de afgelopen tien jaar dichter bij zijn meer gematigde Arabische buren gekomen, als gevolg van gemeenschappelijke regionale dreigingen zoals het nucleaire programma van Iran en de opkomst van ISIS. De reacties, of het uitblijven van reacties, op de bekentenis van Israël om de Syrische reactor te hebben aangevallen, onderstrepen deze nieuwe realiteit.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.